Retro #99/2019

När Arbetaren gav sig in i Bamsedebatten

Bild: Karin Käll

I maj 2011 fick förlaget bakom seriefiguren Bamse hård kritik från asylrättsaktivister, kulturskribenter och samhällsdebattörer för att i samarbete med Migrationsverket ha gett ut en serietidning som anklagades för att ge barn en förljugen bild av den svenska asylprocessen. Arbetaren Zenit gjorde en satirisk seriekommentar till publikationen som blev mycket spridd.

I serietidningen som Bamseförlaget tog fram tillsammans med Migrationsverket fick en grävlingsfamilj från en utsatt minoritet i ”Varganien” avslag på sin asylansökan och skjutsades till flygplatsen av Migrationsverkets personal, som vinkade av familjen när planet lyfte. Grävlingsbarnet var lite oroligt, men när de väl landade och hälsades välkomna av mormor och morfar och alla kompisar och kusiner, så blev alla glada och historien slutade lyckligt – det var trots allt skönt att komma hem! I ett avsnitt i serien förklarade också Skalman för asylsökande flyktingbarn vad man ska göra om man får ont i magen när man är orolig över sin asylansökan.

Arbetaren Zenit svarade med att publicera en serieparodi på den omtvistade barntidningen, ”BUMSE”, där Toivo Jokkala – sedermera chefredaktör för Arbetaren – skrev manus, och Karin Käll tecknade.

(Klicka HÄR för att få upp serien i mer lättläst/lättinzoomat pdf-format.)

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga