Readagen Black Friday innebär en kraftigt ökad arbetsbelastning för alla som arbetar på Amazon. I torsdags natt gick drygt 2300 lagerarbetare i de tyska städerna Leipzig, Bad Hersfeld, Koblenz, Rheinberg, Werne och Graben ut i strejk.
Fackförbundet Verdi har länge arbetat för att få till stånd ett eget kollektivavtal med nätjätten. Alltsedan 2011, då Verdi började organisera arbetare på företaget, har visserligen mindre löneökningar skett årligen och Amazon införde också en julbonus på 400 euro.
Men företaget vägrar fortfarande att sätta sig vid förhandlingsbordet och förhandla om ett regelrätt kollektivavtal.
Christian Krähling är lagerarbetare och började arbeta på Amazon för tio år sedan. Han sitter numera i arbetarrådet i Bad Hersfeld och företräder Verdi. Christian Krähling menar att strejkerna blivit något av en rutin för arbetarna i Tyskland – bara under 2019 har Verdi utlyst omkring 30 strejkdagar – och att de naturligtvis får extra effekt under kampanjdagar som Black Friday.
Företaget säger att strejken inte har någon effekt men samtidigt vet vi att det skapas stora förseningar av varuleveranser.
Christian Krähling, arbetare på Amazon
– Vi utlyste strejk i över fyra dagar i Tyskland och har under helgen anordnat workshops i organisering. Vi diskuterade bland annat vad arbetarna och facken gör i andra länder, säger Christian Kähling i en telefonintervju med Arbetaren och fortsätter:
– Företaget säger att strejken inte har någon effekt, men samtidigt vet vi att det skapas stora förseningar av varuleveranser. Särskilt här på FRA1 i Bad Hersfeld där vi hanterar alkohol och drycker fick strejken stor effekt. En tredjedel av arbetarna lade ner arbetet och Amazon fick skriva till sina kunder att leveranserna skulle komma nästa vecka istället för nästa dag.
Journalisten Jörn Boewe, som följt strejkerna på Amazon i Tyskland i flera år, var en av dem som föreläste på workshopen i Bad Hersfeld. Han menar att facket har stark förankring bland Amazons anställda i Tyskland och därmed finns ett stöd för kampen om kollektivavtalet, fastän det nu gått mer än sju år sedan den första strejken inleddes.
– Just nu är något större genombrott ännu inte sikte, utan vi kommer att få se fler strejker i Tyskland. Samtidigt finns det trender på internationell nivå som är upplyftande. Särskilt i USA, där vi ser en pånyttfödelse av facken precis som i Storbritannien.

Det kan verka som små steg men situationen är annorlunda än för bara två tre år sedan och det går i rätt riktning.
Jörn Boewe, journalist
I USA har tech-anställda på molntjänstföretaget Amazon Web Services organiserat sig kring klimatfrågor. Amazon är ett av de företag som står för de högsta koldioxidutsläppen i världen. Jörn Boewe understryker också vikten av att fackföreningar i olika sektorer, såsom chaufförer och lagerarbetare, nu börjat samarbeta.
– Amazon beror av både handel och transport. Nu har olika fack börjat gå samman för att ta till gemensamma stridsåtgärder. Det kan verka som små steg men situationen är annorlunda än för bara två tre år sedan och det går i rätt riktning, säger Jörn Boewe till Arbetaren.
Under Black Friday genomfördes strejker och protestaktioner mot nätjätten i flera länder. I Italien gick chaufförer som levererar paket åt Amazon ut i strejk för bättre arbetsvillkor och löner. I Spanien uppmanade facket CGT människor att bojkotta Amazon och i Frankrike blockerade miljöaktivister företagets distributionscenter.
Amazon driver totalt tolv distributionscenter på elva platser runt om i Tyskland med omkring 13 000 fast anställda arbetare.