Inrikes #93/2019

Sjuksköterska förlikades med arbetsköparen

I stämningsansökan krävde Vårdförbundet 450 000 kronor i skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd. Nu har parterna kommit överens om en förlikning, precis innan fallet skulle göras upp i AD. Foto: Axel Green

Den ambulanssjuksköterska som blev uppsagd sedan en bil gått sönder i tjänsten har nu förlikats med arbetsköparen innan fallet gick upp i Arbetsdomstolen. Bägge parter uppges vara nöjda med förlikningen.

Arbetaren har tidigare rapporterat om fallet med ambulanssjuksköterskan som fick sparken. Det hela började i slutet av december för snart för två år sedan med att en ambulans skulle tvättas och sjuksköterskan körde då in bilen i en tvätthall. Av någon anledning gick porten ned på bilen och fick då lättare skador. Sjuksköterskans arbetsköpare krävde då att han själv skulle stå för reparationskostnaderna och 6 000 kronor drogs från lönen.

När mannen kontaktade facket fick fallet stor uppmärksamhet och Vårdförbundet kallade det hela för ett ”unikt fall” och lämnade in en stämningsansökan till Arbetsmiljöverket, AD. Strax där efter fick ambulanssjuksköterskan sparken då arbetsköparen ansåg att mannen gett företaget dålig publicitet.

I stämningsansökan krävde Vårdförbundet 450 000 kronor i skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd. Nu har parterna kommit överens om en förlikning, precis innan fallet skulle göras upp i AD.

Enligt Olov Östenson som är förbundsjurist på LO-TCO rättsskydd är ambulanssjuksköterskan nöjd med uppgörelsen.

Hur mycket pengar arbetsköparen betalat är inte känt.

– Det här var nog ett unikt fall, jag har inte hört talas om något liknande tidigare och det hade varit intressant att höra domstolens syn på ärendet. Men vi anser att man inte ska tvista för sakens skull. För de inblandade parterna är det viktigare att hitta en lösning och kunna gå vidare, säger Olov Östensson till tidningen Vårdfokus.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan