I spåren av det rikstäckande undersköterskeupproret sprider sig protesterna för bättre arbetsvillkor inom äldreomsorgen. Varje måndag hålls en demonstration på Mynttorget i Stockholm för att sätta press på politikerna. – Det är vårt ansvar att säga ifrån, säger Sonja Höök som är en av initiativtagarna.
Tidigare i höstas lämnades 14 000 namnunderskrifter in till socialminister Lena Hallgren. Kraven var tydliga. Förbättra arbetsvillkoren för landets undersköterskor och sätt stopp för det kritiserade systemet med delade turer i vården.
Sonja Höök, som själv är undersköterska med många års erfarenhet, var en av personerna som skrev under. Nu fortsätter hon att demonstrera och står varje måndagsförmiddag tillsammans med vännen och kollegan Anita Salvén på Mynttorget i Stockholm, precis intill riksdagen, för att lyfta kraven om högre lön och bättre villkor.
– Vi hoppas naturligtvis att det här kommer att växa och att fler ansluter sig. För lönerna måste upp och villkoren bli bättre. De äldre blir fler och fler men i stället skär politikerna ner. Hur ska välfärden kunna finansieras om man bara fortsätter att sänka skatterna för de rikaste, säger Sonja Höök till Arbetaren.

Hon förklarar att de inom äldreomsorgen fått allt mindre tid till de äldre de senaste åren och att nedskärningarna i vården främst går ut över patienter och brukare. Men även de som jobbar på landets många äldreboenden får en allt tuffare arbetsmiljö där mer ska hinnas med på allt mindre tid.
– Det finns ju så många fina skrivelser över vilka rättigheter de äldre ska ha, men i praktiken är det ett enormt glapp mellan idealen och verkligheten. Vi som jobbar måste börja säga ifrån och visa att det här inte är hållbart.
Hur upplever du att ansvariga politiker lyssnar på era krav?
– Inte alls. Det går ju snarare åt andra hållet och ibland undrar jag vilken värld politikerna rör sig i. De fortsätter ju att sänka skatterna trots att alla känner till problemen, säger Sonja Höök.