Debatt #89/2019

Proletärenredaktören: ”Det är välgörenhet, inte solidaritet”

”Att tiggarna är ett importerat trasproletariat är också en beskrivning av hur det ser ut, inte någon form av skällsord, som Ottilia Thorsson tycks uppfatta det som”, skriver Robert Wettersten i sin debattreplik. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Tidningen Proletärens nye tillförordnade chefredaktör Robert Wettersten kallade i en intervju med Nyheter Idag tiggande EU-migranter för ett ”importerat trasproletariat”. Genom detta öppnar Wettersten dörren för högerextrema krafter, menade Ottilia Thorsson i en debattartikel i onsdagens Arbetaren. Här ger Proletärens Robert Wettersten replik.


Läs Ottilia Thorssons debattartikel HÄR.

Ottilia Thorsson (OT) reagerar på att jag kallat tiggare från Rumänien och Bulgarien för ett ”importerat trasproletariat”, och undrar hur jag kan kalla mig för kommunist, jag som uttrycker mig så.

Det är mycket enkelt. Termen trasproletariat är en marxistisk term för det nedersta skiktet i samhället: kriminella, tiggare, prostituerade, missbrukare etc. Det är ingen värderande term, även om både Karl Marx och Friedrich Engels själva använde ganska grova ord när de beskrev trasproletariatet.

Att tiggarna är ett importerat trasproletariat är också en beskrivning av hur det ser ut, inte någon form av skällsord, som OT tycks uppfatta det som. Kanske vore ”exporterat” trasproletariat en bättre beskrivning. På det här sättet kan ju Rumänien och Bulgarien skicka sina sociala problem till andra EU-länder.

På det här sättet kan ju Rumänien och Bulgarien skicka sina sociala problem till andra EU-länder.

Men att jag uttrycker mig så, menar OT, är att ”öppna dörren för högerextrema krafter att ta sig form och etablera sig”, och hon antyder också att jag ”sträcker ut en hand till fascister”. Orsakssambandet är så obegripligt och långsökt att anklagelsen blir helt omöjlig att bemöta.

”Dessa människor tillhör också arbetarklassen”, menar OT vidare. Jag är inte överens. Åtminstone inte om man menar att arbetarklassen är den klass som saknar produktionsmedel och måste försörja sig genom lönearbete. Hur motiverar OT att tiggarna är arbetarklass?

”Vilka är det som ska hjälpa? Vem ska välja vilka som ska få hjälpen, och hur ska urvalet göras?” skriver Robert Wettersten.
”Vilka är det som ska hjälpa? Vem ska välja vilka som ska få hjälpen, och hur ska urvalet göras?” skriver Robert Wettersten. Foto: Privat

OT skriver att ”den enda vägen till ett samhälle fritt från fattigdom, misär och klassklyftor är att hjälpa dem här i Sverige”. Jag frågar mig om hon verkligen menar det hon skriver. Hur ska den hjälpen se ut? Vilka är det som ska hjälpa? Vem ska välja vilka som ska få hjälpen, och hur ska urvalet göras? Vad hände med marxismens syn på kampen som vägen till frigörelse från förtryck?

Det är inte lätta frågor, och lösningen på sikt är förstås ett annat, socialistiskt, samhälle. Men redan här och nu skriker problemet efter en lösning. Och så länge vi har en värld uppdelad i länder måste lösningen finnas i hemländerna.

Jag kan i alla fall inte se det som en värdig lösning att vi på varenda svensk ort ska ha människor som sitter och fryser utanför Ica och ber oss om pengar – småslantar vi slänger till dem, och får oss att känna oss som fina och goda människor en stund. Det är välgörenhet – uppifrån och ner, inte solidaritet mellan jämlikar.

 

Robert Wettersten
Tillförordnad chefredaktör
Proletären

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga