Debatt #88/2019

Lägg inte tiggarna i händerna på NMR!

”Importerat trasproletariat” – så benämner Proletärens nye chefredaktör Robert Wettersten tiggande EU-migranter. ”Att utesluta dessa människor splittrar arbetarklassen ytterligare”, menar debattören Ottilia Thorsson. Foto: Heiko Junge/TT. Skärmdump, proletaren.se: Arbetaren. Montage: Arbetaren

Tidningen Proletärens nye chefredaktör far ut mot tiggare och kallar dem i en intervju med en högerpopulistisk tidning för ett ”importerat trasproletariat”. Men namnet på ditt pass eller om du äger en ID-handling är inte relevant när det gäller en människa som är i direkt nöd, skriver Ottilia Thorsson i denna debattartikel.

Robert Wettersten, ny chefredaktör för Kommunistiska partiets veckotidning Proletären, uttrycker i en intervju med den egna tidningen att vi måste ta tag i ”de obekväma frågorna”.

Debattartikelförfattaren, Ottilia Thorsson, är journalist.

I en uppföljande intervju i den högerpopulistiska tidningen Nyheter Idag uttrycker han att tiggarna är ett så kallat ”importerat trasproletariat” och att lösningen inte är att ge pengar och hjälpa dessa människor på plats utan att det är hemländernas problematik och därför också deras ansvar att hjälpa dem.

Problemet är att Wettersten själv inte verkar vara medveten om att dessa människor, som också är just människor med en historia, ett liv och en framtid, tar sig till Sverige för att hjälpen i deras hemländer inte existerar.

Jag ställer mig den direkta frågan: hur kan man kalla sig för kommunist och formulera sig på det här viset?

Genom att uttrycka sig på det här sättet öppnar Wettersten dörren för högerextrema krafter att ta sig form och etablera sig. Dessa människor är vårt problem och har alltid varit det. Vi ska och måste hjälpa dem som kommer hit som inte har tak över huvudet eller mat på bordet. Den enda vägen till ett samhälle fritt från fattigdom, misär och klassklyftor är att hjälpa dem här i Sverige, oavsett varifrån de kommer eller om de sitter utanför den lokala matbutiken.

Namnet på ditt pass eller om du äger en ID-handling är inte relevant när det gäller en människa som är i direkt nöd.

Hur ska vi kunna bekämpa klassklyftorna i våra länder om vi inte också hjälper våra kamrater från andra länder i världen. Genom att stryka över problemet och skicka dem tillbaka till ett värre helvete där de kom ifrån hjälper vi inte våra kamrater. Dessa människor tillhör också arbetarklassen, vare sig Wettersten vill veta av det eller inte. Att utesluta dessa människor från våra förutsättningar att hjälpa och tillgodose dem splittrar arbetarklassen ytterligare.

Den internationella solidariteten har genom historien alltid varit ett av arbetarklassens främsta vapen mot kapitalet, och måste också fortsätta vara det. Det här handlar inte om att ta tag i några ”obekväma frågor” för Wettersten, det här handlar om att skapa ett samhälle i ytterligare splittring och misär genom att sträcka ut en hand till fascister.

En orolig och förvirrad tid där utvecklingen av vår samtid går mot en allt mer högerextrem värld.

Är detta ett uttalande och ett resultat av en splittrad socialistisk rörelse i ett högerextremt Sverige i en orolig tid? Jag tror minst sagt att det här uttalandet kan vara ett resultat av det. En orolig och förvirrad tid där utvecklingen av vår samtid går mot en allt mer högerextrem värld. Det är i tider som denna som vi bör hålla samman och hjälpa varandra, kamrater emellan. Det är nu som kampglöd och gemenskap är som viktigast – inte att frysa ut de människor som kommer hit.

Det är vårt uppdrag och ansvar som medmänniskor men också som kommunister och anarkister att hjälpa dessa människor för att få ett samhälle som vi vill ha och leva i.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga