Den brasilianska miljöaktivisten Paulo Paulino Guajajara mördades i fredags av illegala skogsskövlare i Amazonas. Samtidigt kommer nya larm om hur miljöförsvarare världen över lever under allt större hot.
Paulo Paulino Guajajara var en ledande brasiliansk miljöaktivist som kämpade mot illegal skogsskövling i nordöstra Amazonas. I fredags mördades han brutalt då illegala skogsavverkare sköt honom i huvudet. Även en annan man i nätverket Skogsbeskyddarna skadades i attacken, enligt brasilianska myndigheter.
Mordet är bara ett i raden av den senaste tiden där miljöaktivister dödats. Enligt organisationen Global Witness mördades minst 20 miljöaktivister i Brasilien bara under förra året och läget uppges ha försämrats avsevärt sedan den högerradikale presidenten Jair Blosonaro vann valet 2018.
Bolsonaro har vid upprepade tillfällen attackerat miljögrupper i landet och vill bland annat minska de värdefulla naturreservatens omfång och öppna upp Amazonas ytterligare för gruvdrift, vattenkraftverk och avverkning. Efter att Bolsonaro tillträdde vid årsskiftet har också den illegala skogsskövlingen i Amazonas ökat, något som lett till hård kritik från stora delar av omvärlden.
Organisationen APIB, som företräder 100 000-tals ursprungsgrupper i Brasilien, sade efter mordet att ”Bolsonaro har urfolkets blod på sina händer. Det ökade våldet i urfolksreservaten är en direkt konsekvens av hans hatiska tal”.
Jag kände bara att nej, inte nu igen.
Erika Eckeskog Kalu, programhandläggare med fokus på Brasilien vid Naturskyddsföreningen
Samtidigt kommer också oroande rapporter om ökat hot och våld mot miljöförsvarare runt om i hela världen. Enligt Naturskyddsföreningen dödas minst tre miljöaktivister varje vecka.
– Jag kände bara att nej, inte nu igen, säger Erika Eckeskog Kalu, som är programhandläggare med fokus på Brasilien vid Naturskyddsföreningen, till Arbetaren.
Hon är nyligen hemkommen från Brasilien där hon träffat miljöorganisationer och aktivister som bland annat kämpar för skydd av Amazonas.
– Samtidigt som det här sker är det viktigt att komma ihåg att det inte är något nytt, utan en utveckling som pågått under många år där olika intressen står mot varandra.
Vilka intressen är det?
– Det handlar bland annat om företag som bedriver storskalig utvinning av de naturresurser som finns i Amazonas och de människor som lever där och som påverkas. Därför är det viktigt att de här händelserna lyfts fram i ljuset. Det ökar medvetenheten om vad som sker, säger Erika Eckeskog Kalu.