Inrikes #81/2019

Konduktör ombads att inte gå på toa – svimmade av smärta

Ett saltsjöbanetåg vid Londonviadukten i Stockholm. Det var i söndags som en konduktör på Saltsjöbanan ombads att inte gå på toaletten av trafikledaren, varpå hon svimmade av smärta. Foto: Hasse Holmberg / TT

En konduktör på Saltsjöbanan i Stockholm ombads att inte gå på toaletten av trafikledaren. Kvinnan, som fick ont när hon inte kissade, svimmade då av smärta och fick hämtas med ambulans.

Händelsen inträffade i söndags. Den kvinnliga konduktören blev akut kissnödig strax innan hon skulle kliva på tåget och ringde då trafikledaren hos arbetsköparen Arriva. Enligt företagets presstjänst ska då trafikledaren ha bett henne vänta med toalettbesöket i 20 minuter tills dess att tåget kommit fram till stationen Henriksdal.

– Jag hade så ont, det domnade i vänster sida och jag tänkte hela tiden när jag var på tåget att jag måste andas. Jag fick hålla emot, det tryckte på så oerhört. Jag ville bara krypa in på en toalett, säger konduktören till Sekotidningen, som var först med att rapportera om fallet.

Jag hade så ont, det domnade i vänster sida och jag tänkte hela tiden när jag var på tåget att jag måste andas.

Den drabbade konduktören till Sekotidningen

Trafikledaren som bad kvinnan att skjuta på toalettbesöket menade att det skulle bli kaos om hon inte klev på sitt schemalagda pass. Efter 20 minuters resa klev kvinnan av tåget med svåra smärtor och uppsökte en av Saltsjöbanans toaletter. Strax därpå svimmade hon och fick föras till sjukhus med ambulans.

Väl på sjukhus upptäckte läkarna att kvinnan drabbats av urinvägsinfektion.

Facket är nu mycket kritiska och menar att personalsituationen ombord på lokalbanorna i Stockholm är allmänt problematisk.

– Vi ska inte behöva ha blöja. Och vem som helst kan ju när som helst bli dålig i magen. Det här måste gå att lösa, vi som arbetar på tågen är människor, inte robotar, säger Omid Bazgar, som är ordförande för Seko på Saltsjöbanan, till Sekotidningen.

Arriva själva uppger för tidningen att personal som behöver gå på toaletten ska få göra det och att det finns flera toaletter längs hela Saltsjöbanan.

– Det här är naturligtvis djupt olyckligt. Samtidigt vill jag säga att trafikledaren inte sade direkt nej utan att han bad konduktören vänta med toalettbesöket i 20 minuter. Vi vill ju köra våra tåg i tid, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva, till Arbetaren. Han fortsätter:

– Jag tror inte heller att trafikledaren uppfattade händelsen som att det var så akut, medan konduktören samtidigt förstod det som att hon inte hade något annat alternativ än att kliva på. Vi kommer nu att utreda händelsen tillsammans med facket, och kvinnan och trafikledaren kommer att få träffas för att tala ut om det som hänt. Vår uppfattning är att man får gå på toaletten om man behöver,

Enligt Omid Bazgar är det dock inte första gången personal ombord på Arrivas tåg nekas att gå på toaletten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga