Inrikes #75/2019

Skatteslarvande landshövding får jobb på regeringskansliet

Thomas Carlzon, här vid invigningen av vattenverket i Mörbylånga tidigare i år, är den andra i rad av Kalmar läns landshövdingar som får lämna sin post efter skandaler. Foto: Mikael Fritzon/TT

Landshövdingen i Kalmar län, Thomas Carlzon, betalade residensets serveringspersonal svart för privata bjudningar. Nu blir han omplacerad till regeringskansliet som generaldirektör.

Den nu före detta landshövdingen i Kalmar län blev av med jobbet sedan han ertappats med ha anlitat residensets egen serveringspersonal svart på privata fester.

I stället blir han nu som generaldirektör inom regeringskansliet.

– En hög tillit till och ett stort förtroende för den offentliga sektorn är en central del av regeringens förvaltningspolitik. Mot bakgrund av händelseutvecklingen vid Länsstyrelsen i Kalmar län är jag och Thomas Carlzon därför överens om att han ska få nya arbetsuppgifter”, säger civilminister Ardalan Shekarabi, S, i ett pressmeddelande.

Är det så att förtroendet inte finns under den bestämda perioden på den specifika posten är det så, enligt den statliga arbetsrätten, att man flyttar på myndighetschefen till posten som generaldirektör vid regeringskansliet.

Ardalan Shekarabi, civilminister, till SVT

Den före detta landshövdingen får alltså stanna i avlönad statlig tjänst. Från och med den 31 oktober kommer han tillträda sin nya post som generaldirektör, rapporterar SVT Nyheter. Regeringen förväntas fatta formellt beslut om omplaceringen nästa vecka.

– Är det så att förtroendet inte finns under den bestämda perioden på den specifika posten är det så, enligt den statliga arbetsrätten, att man flyttar på myndighetschefen till posten som generaldirektör vid regeringskansliet, säger Ardalan Shekarabi till SVT.

Thomas Carlzon är den andra i rad av Kalmar läns landshövdingar som får lämna sin post efter skandaler. Hans företrädare fick sparken 2016, efter att ha ertappats med att, på skattebetalarnas bekostnad, ha ringt sexsamtal för sammanlagt 16 000 kronor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga