Inrikes #73/2019

Polis åtalas för sexuella ofredanden

Polisens personalansvarsnämnd skriver i ett yttrande till tingsrätten att det mesta talar för att den åtalade polismannen inte kommer att få behålla sitt jobb om han döms enligt åtalet – men däremot troligen om han bara döms för ett av de misstänkta brotten. Foto: Hanna Franzén/TT

En polisman i södra Sverige åtalas för flera fall av sexuellt ofredande av en kollega. Om han fälls för de misstänkta brotten riskerar han att bli av med sitt jobb.

Polismannen ska enligt Aftonbladet ha kommenterat en kvinnlig kollegas bröst när hon ammade sitt spädbarn.

– Fy, fan vad jag längtat efter att få se det här, ska mannen ha sagt under en glöggfest medan den kvinnliga kollegan ammade sitt barn.

Polismannen ska tidigare även ha greppat tag i kvinnans bröst under en after work-kväll på en travbana tillsammans med en grupp kollegor från jobbet.

Mannen åtalas också för att ha ofredat andra kollegor, exempelvis genom blottning och beröring.

Polisens personalansvarsnämnd skriver i ett yttrande till tingsrätten att det mesta talar för att mannen inte kommer att få behålla sitt jobb om han döms enligt åtalet. Skulle han däremot bara dömas för ett av de misstänkta brotten  får han, enligt personalnämnden, jobba kvar inom polisen.

Mannen nekar själv till brott och säger sig inte ha något minne av händelsen då han kommenterade brösten på den ammande kvinnan.

När det gäller händelsen på travbanan menar mannen att han sträckte sig efter sin telefon och då kan ha kommit åt brösten på sin kollega.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga