Utrikes #70/2019

Trafficking ett växande problem i Kanada

Toronto, Kanada. Enligt den senaste statistiken var antalet fall av människohandel i Kanada rekordhögt 2016. Foto: Marianne Løvland/TT

Statistiken visar att människohandel och sexuell exploatering är ett växande problem i Kanada. Samtidigt utgör de fall som upptäcks bara en liten del av den omfattande industri som i första hand är inriktad på unga offer.

Enligt den senaste statistiken var antalet fall av människohandel i Kanada rekordhögt 2016. Då polisanmäldes motsvarande ett fall per 100 000 invånare. Antalet verkliga fall är dock sannolikt betydligt högre.

En av dem som upplevt verkligheten bakom människohandeln och den sexuella exploateringen är Rhonelle Bruder. Hon bodde i en liten stad utanför Toronto där hon hade det mycket jobbigt och blev mobbad i skolan.

Väl på gymnasiet bestämde hon sig för att hoppa av skolan och bege sig in till storstaden. Där tog dock pengarna slut och Rhonelle Bruder började då söka sig till härbärgen för unga personer. Det var i samband med det hon träffade den man som skulle komma att utnyttja henne.

Rhonelle Bruder berättar för att mannen till en början var snäll och gav henne uppmärksamhet. Och när de började prata om hur hon skulle kunna tjäna pengar så sade mannen att hon skulle kunna skaffa sig en egen lägenhet och få råd till resor – bara hon var beredd att arbeta som dansare under några månaders tid.

– Han sålde in en dröm som jag desperat ville tro på eftersom allt i mitt liv kändes outhärdligt. Jag var beredd att tro på nästan allt han sade eftersom han ingav mig en känsla av att vara behövd, samtidigt som han ingav trygghet, säger hon.

Han sålde in en dröm som jag desperat ville tro på eftersom allt i mitt liv kändes outhärdligt.

Rhonelle Bruder, utsatt för sexuell exploatering

Många kvinnor som hamnar i samma situation som Rhonelle Bruder blir exploaterade av hallickar som försätter de unga kvinnorna i en skuldfälla – genom att hävda att de måste betala av skulder som uppkommit i samband med att de kom till landet, eller för olika omkostnader.

Detta var vad Timea Nagy råkade ut för. Hon kommer från Ungern, där hon som 20-åring var fattig och skuldsatt. Hon såg då en jobbannons i en tidning för ett arbete som barnflicka i Kanada.

Avsändaren såg ut att vara en seriös rekryteringsfirma, men i verkligheten handlade det om en grupp som lockade till sig unga kvinnor i syfte att mot deras vilja tvinga dem in i sexindustrin. I sin nyligen utgivna bok Out of The Shadows skriver Timea Nagy om hur flickorna ”hela tiden tvingades svälta, inte fick någon sömn och utsattes för hot”. Vidare berättar hon om de ständiga sexuella övergrepp hon utsattes fram till att hon lyckades fly från den klubb där hon var satt att arbeta. Personerna som utnyttjat henne åtalades till sist – men frikändes.

Numera är Timea Nagy en engagerad aktivist som strider för att förändra de kanadensiska lagarna kring trafficking, som hon menar är betydligt svagare jämfört med lagarna i USA.

Rhonelle Bruder understryker samtidigt att det också måste till fler preventiva åtgärder, samt ett ökat stöd till personer som riskerar att bli utnyttjade.

– Fokus ligger ofta på att hjälpa personer som överlevt. Men vi måste också informera unga personer så att de inte blir sårbara för människohandlare. Hade jag haft någon att tala med, så kanske jag inte hade stuckit hemifrån, säger hon.

Själv lyckades hon bearbeta sina upplevelser genom terapi och meditation – något som med tiden ledde till att hon började engagera sig i frågan och bildade en organisation som är inriktad på att hjälpa ungdomar som lever i riskzonen.

De vet var grupphemmen finns och att ungdomarna inte känner sig välkomna. Ingen talar till dem på samma sätt som hallickarna gör.

Timea Nag, utsatt för sexuell exploatering

Både hon och Timea Nagy säger att de platser som finns för att stötta unga människor på drift ofta också lockar till sig personer som är ute efter att utnyttja ungdomar.

– De vet var grupphemmen finns och att ungdomarna inte känner sig välkomna. Ingen talar till dem på samma sätt som hallickarna gör, säger Timea Nag.

Hon arbetar numera i ett eget företag med att hjälpa personer som blivit utsatta för trafficking.

En stor majoritet av de ungdomar som blir utsatta för trafficking är under 25 år gamla, och en mycket stor andel har varit föremål för insatser av socialtjänsten.

Samtidigt visar en rapport som kom i juni i år att flickor och kvinnor som tillhör Kanadas ursprungsbefolkning i betydligt högre utsträckning löper risk att utsättas för trafficking.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]n.se

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984