Inrikes #70/2019

Barnfamiljer demonstrerade på Sergels torg

Nätverket ”Liv utan gränser” utlyste demonstrationen i samband med riksdagens öppnande. Foto: Julia Lindblom

Hundratals afghanska barnfamiljer demonstrerade på tisdagseftermiddagen på Sergels torg i Stockholm i samband med riksdagens öppnande. Nätverket ”Liv utan gränser” utlyste demonstrationen som gick under parollen ”Vi behöver mer än plåster på såren, vi behöver uppehållstillstånd”. De kräver att FN:s barnkonvention ska efterföljas i Sverige och understryker att den också omfattar barn från Afghanistan.

Hundratals barnvagnar rullades under tisdagseftermiddagen nedför Drottninggatan och ut på Sergels torg i Stockholm. Längst fram i tåget vajade en banderoll med parollen ”Vi behöver mer än plåster på såren, vi behöver uppehållstillstånd” och barn höll i heliumballonger formade som hjärtan.

Shgofa Barez, initiativtagare, Liv utan gränser
Shgofa Barez, initiativtagare, Liv utan gränser Foto: Julia Lindblom

Det var nätverket ”Liv utan gränser” som utlyste demonstrationen i samband med riksdagens öppnande. Alltsedan den 9 juli har afghanska barnfamiljer sittstrejkat på Norra Bantorget i Stockholm. Nu har det gått 64 dagar och familjer från hela Sverige har rest till Stockholm för att delta i protesterna. Shgofa Barez är en av initiativtagarna till sittstrejken och har varit med alltsedan starten.

– Jag har rest från Junsele utanför Sollefteå där det bor många familjer som fått utvisningsbeslut. Vi pratade med varandra om våra problem och försökte hitta en lösning. Vi kom till Norra Bantorget för att be Sveriges politiker rätta till de misstag som satt oss i den här svåra situationen. Vi kommer inte att ge upp, säger Shgofa Barez till Arbetaren.

Demonstrationen gick under parollen
Demonstrationen gick under parollen "Vi behöver mer än plåster på såren, vi behöver uppehållstillstånd". Foto: Julia Lindblom

Zahra Alizadeh är 18 år och har tillsammans med sin familj rest från Göteborg för att delta i protesten. Hon hoppas att den ska ge resultat.

– Nu höjer vi våra röster tillsammans. Vi vill att politikerna ändrar sina beslut och att avtalet mellan Afghanistan och Sverige rivs upp.

Vid demonstrationen talade många representanter från nätverket, men också företrädare för Rädda Barnens ungdomsförbund och Barnrättsbyrån.

– Samma regering som drivit igenom FN:s barnkonvention och kallar sig feminister bryter i stället mot lagar för barnens rättigheter, sade Vendela Carlfjord, ordförande för Rädda Barnens ungdomsförbund.

Se Arbetarens videoreportage om demonstrationen:

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga