Oro för upptrappat våld i Kashmir

Det upptrappade läget i Kashmir riskerar att leda till ännu mer våld. Det spår nu många experter sedan Indien stängt ned delar av regionen.

Utrikes
Protester mot Indiens agerande i Kashmir i pakistanska Lahore på onsdagen. Nyligen ändrade Indiens hindunationalistiske premiärminister Narendra Modi delar av landets grundlag vilket bland annat innebär att den indiskhållna delen av Kashmir tillåts mindre autonomi än tidigare.
Foto: K.M. Chaudary/TT

Situationen i Kashmir blir allt mer orolig. Detta efter att Indien nyligen upphävt stora delar av självstyret i den del av regionen som Indien kontrollerar. I veckan infördes bland annat utegångsförbud i staden Srinagar och nu växer oron för en upptrappning av våldet.

– Det här är den största och mest radikala förändringen i regionen som skett sedan självständigheten i slutet av 1940-talet säger statsvetaren och Indienexperten Sten Widmalm vid Uppsala universitet till Arbetaren.

Kashmir har varit delat mellan Indien och grannlandet Pakistan sedan självständigheten från Storbritannien 1947. Bägge länderna har sedan dess gjort anspråk på området och flera blodiga konflikter har avlöst varandra med tiotusentals döda, de flesta civila, de senaste 30 åren. Förra året blev dock det mest våldsamma med minst 586 dödade i strider mellan separatister och den indiska militären. Bara i år har fler än 300 personer dödadts i oroligheterna.

Nyligen ändrade Indiens hindunationalistiske premiärminister Narendra Modi delar av landets grundlag vilket bland annat innebär att den indiskhållna delen av Kashmir tillåts mindre autonomi än tidigare. I regionen finns flera grupper som kämpar för självändighet från både Indien och Pakistan, men också en mer militant rörelse som slåss för att regionen enbart ska tillhöra Pakistan.

Jag tror tyvärr konflikten kan bli värre och att det utvecklas mot fler våldsamheter. Indien ser inte ut att ha någon riktig handlingsplan för vad de ska göra och risken för protester och attentat bara ökar.
Sten Widmalm, forskare vid Uppsala universitet

Människorättsorganisationer världen över har uttryckt stark oro för den senaste tidens upptrappning och Sten Widmalm menar att så skett beror på en kraftig nedgång för demokratin i Indien sedan Narendra Modi kom till makten 2014. Även FN har riktat hård kritik mot Modi och hans styrande BJP för sitt agerande i Kashmir-frågan.

Lokala politiker och ledare i Kashmir har de senaste veckorna gripits för att dämpa eventuella protester och Indien har skickat stora säkerhetsstyrkor till området för att slå ner potentiella uppror.

– Jag tror tyvärr konflikten kan bli värre och att det utvecklas mot fler våldsamheter. Indien ser inte ut att ha någon riktig handlingsplan för vad de ska göra och risken för protester och attentat bara ökar, säger Sten Widmalm.

Under onsdagen kom också de första rapporterna om döda sedan sedan Indien beslutat att dra tillbaka självstyret. Minst två personer, en polis och en separatist från islamistgruppen Lashkar-e-Taiba, ska enligt nyhetsbyrån TT ha dödats i de pågående sammandrabbningarna.