Kommentar #61/2019

Vem dödade den amerikanska drömmen?

Hannah Gliemann från Arkansas Chapter of Moms Demand Action har tänt ett ljus för bland annat offren för El Paso-skjutningen. Samtidigt som president Donald Trump besöker El Paso grips runt 700 papperslösa migranter från Latinamerika i Mississippi. Foto: Quentin S. Winstine/TT

Lördagen den 3 augusti reser en 21-årig man från Allen i Texas för att öppna eld i El Paso. Mer än 20 personer dödas, de flesta med latinamerikanskt påbrå. Samtidigt som Donald Trump besöker dödsskjutningens El Paso grips runt 700 papperslösa migranter från Latinamerika i Mississippi. Det är år 2019 i USA.

Invid USA:s gräns mot Mexiko ligger staden El Paso. Staden, som är belägen i Chuhuahuanöknen, har under flera år klassats som en av USA:s säkraste städer. Lördagen den 3 augusti har en 21-årig man rest 1 060 kilometer från sin hemstad, Allen i Texas, för att öppna eld i El Paso. 22 personer har i skrivande stund bekräftats döda och majoriteten av offren har latinamerikanskt påbrå.

Terroristen som utförde dådet har publicerat ett rasistiskt manifest där han skriver att dådet ”är ett svar på den latinamerikanska invasionen i landet”. Attacken är den dödligaste vit makt-dådet i USA på över 50 år. Enligt Center on Extremism statistics, COE, har högerradikala extremister ansvarat för cirka 73 procent av alla extremistmotiverade mord i USA de senaste 20 åren.

”Vi måste stoppa invasionen! Så vi bygger en mur för att stoppa den… Jag kan inte tillåta att Amerikas trygghet och säkerhet riskeras längre”, skriver USA:s president i ett inlägg den 21 februari 2019. Inlägget är ett av över 2000 inlägg på Facebook där presidenten använder ordet invasion kopplat till immigration, bara i år.

Vi måste stoppa invasionen! Så vi bygger en mur för att stoppa den… Jag kan inte tillåta att Amerikas trygghet och säkerhet riskeras längre.

President Donald Trump den 21 februari 2019

Onsdagen den 5 augusti 2019, samma dag som skolterminen började för många barn i delstaten Mississippi, anlände bussar från den amerikanska migrationsmyndigheten Immigration and Customs Enforcement, ICE, till sju olika jordbruksindustrianläggningar i delstaten. Efter dagens slut kunde myndigheten konstatera att de gripit nära 700 papperslösa arbetare, de flesta med latinamerikansk bakgrund.

Tillslaget är det största någonsin i en enskild delstat.

Fukten och värmen gör det svårt att andas i utrymmet som saknar luftkonditionering. I stället för de maximalt tillåtna 72 timmarna har flera personer varit inlåsta i nära 40 dagar. Det är så trångt att de intagna får varva att stå och ligga ned, alla får nämligen inte plats på golvet samtidigt. De som sover på golvet sover utan kudde och madrass. Många har inte tillåtits att duschat på över två veckor.

Brottet: De har olagligen korsat gräsen mellan Mexiko och USA. Vi befinner oss på ett av landets alla överfulla förvar.

Det är hans ord som skapat klimatet som lett till att den där hatiska mannen kom till vår gemenskap.

Lyda Ness-Garcia, boende i El Paso, till New York Times

Onsdagen den 5 augusti 2019. Fyra dagar efter terrorattacken i El Paso anländer Donald Trump till staden för att visa sitt stöd för de som drabbats av attacken. På en minnesplats samlas demonstranter. ”Det är hans ord som skapat klimatet som lett till att den där hatiska mannen kom till vår gemenskap”, säger Lyda Ness-Garcia till New York Times.

Samtidigt som Donald Trump besöker El Paso grips alltså runt 700 papperslösa migranter från Latinamerika i Mississippi.

”De för med sig droger, de för med sig brott, de är våldtäktsmän”, säger Donald Trump i ett tal i juni år 2015 och syftar på personer från Mexiko. Retoriken har varit återkommande under hans presidentskap. I dag är trettiotredje dagen av hungerstrejk för fyra personer på ett förvar i El Paso och tjugofemte dagen för tre personer på ett förvar i Miami. De hungerstrejkar för att ta del av den amerikanska drömmen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga