Drottningens städerskor organiserar sig

De migrantarbetare som städar de kungliga parkerna i London har organiserat sig och planerar att gå ut i strejk. Städerskornas löner är låga och de har nekats att ta ut semesterdagar.

Utrikes
Städerskorna som är organiserade i fackförbundet UVW kräver löner i enlighet med Londons levnadslön på 10,55 pund i timmen. De kräver också rätt till sjuklön och semesterersättning i enlighet med lagen.
Foto: UVW

Det brittiska fackförbundet United Voices of the World, UVW, organiserar migranter och osäkert anställda arbetare i landet. I ett pressmeddelande i tisdags annonserar fackförbundet att flera migrantarbetare som städar Londons kungliga parker har organiserat sig och planerar att gå ut i strejk.

De kungliga parkerna i London ägs av den brittiska monarkin och förvaltas sedan år 2017 av The Royal Parks på drottningens vägnar.

Vi är stolta över vårt arbete, men vi har blivit tvungna att gå ut i strejk eftersom att det inte verkar finnas något annat sätt att få makthavarna att bry sig om vad som sker.
Sadiq Quadri, städare

Städerskornas löner ligger på fattigdomsnivå och de har nekats att ta ut semesterdagar i enlighet med den brittiska lagen. Istället har de endast fått ta ut åtta dagar semester om året.

Fackförbundet skriver att städerskorna kräver löner i enlighet med Londons levnadslön på 10,55 pund i timmen, istället för deras lön på 8,21 pund i timmen. De kräver även rätt till sjuklön och semesterersättning i enlighet med lagen.

– Vi är stolta över vårt arbete, men vi har blivit tvungna att gå ut i strejk eftersom att det inte verkar finnas något annat sätt att få makthavarna att bry sig om vad som sker, och avsluta den här skamlöst orättvisa behandling, säger Sadiq Quadri i pressmeddelandet, som har arbetat som städerska i parkerna i tio år.

Renhållningen av parkerna utförs underleverantören VINCI. Företaget har varit inblandade i tidigare konflikter då de anklagats för att ha kränkt arbetsrättsliga och mänskliga rättigheter.

– The Royal Parks förhandlar deras egna outsourcing-avtal och är ansvariga för arbetsvillkoren, säger Petros Ella från UVW.

Städerskorna kommer formellt att rösta om att vidta strejkåtgärder om två veckor. Om de går till beslut kommer de inplanerade strejkerna att ske i slutet på augusti.