Intervjun #52/2019

Hiphop som kamp i Kapstadens kåkstäder

Soundz of the South är initiativstartare till projektet Afrikan Hiphop Caravan. En musikalisk gräsrotsrörelse som sträcker sig över hela kontinenten genom samarbeten mellan rappare, aktivister och andra artister från Kapstaden i söder till Kairo i norr. Foto: Johan Apel Röstlund

Khayelitsha är Sydafrikas största kåkstad. En levande rest från det brutala Apartheidsystemet med nästan ofattbara 400 000 invånare. Området präglas av skyhög arbetslöshet, utbrett drogmissbruk, våld och gängkriminalitet. Men också av fortsatt förtryck, polisbrutalitet och politisk organisering genom musik. Arbetaren mötte upp det unga anarkistiska hiphop-kollektivet Soundz of the South när de nyligen besökte Stockholm och det frihetliga kulturhuset Cyklopen i Högdalen.

FAKTA Sounds of the South

Anarkistiskt konst- och hiphop-kollektiv från kåkstaden Khayelitsha utanför Kapstaden. De arbetar för social rättvisa och mot rasism, sexism, kapitalism och homofobi. Kollektivet har ett samarbete med det frihetliga kulturhuset Cyklopen i Stockholm och under deras besök i Sverige fick de bland annat besöka Folkets hus i Rågsved där de fick lyssna till en föreläsning om folkets hus-rörelsens framväxt.

– Apartheid har inte försvunnit. Det lever i allra högsta grad, men i en ny kostym och den kallas nyliberalism.

Det säger Karl Myx, en av medlemmarna i det Sydafrikanska hiphop-kollektivet Soundz of the South. Han, Anela Jahmela och Java sitter runt ett bord på andra våningen i Rågsveds Folkets Hus i södra Stockholm. Förorten mest känd för punkbandet Ebba Grön och hur ungdomar i slutet av 1970-talet organiserade sig för en bättre och mer meningsfull tillvaro genom fritidsgården Oasen.

De är på besök i Sverige för att träffa aktivister, spela och för att bidra med och ta emot tips på hur man bäst organiserar sig. Gruppen är själva verksamma i Khayelitsha i Kapstaden där de jobbar med att skapa rum för folkbildning. Främst genom konst och musik som en metod för politisk förändring i ett Sydafrika där klyftorna är avgrundsdjupa och där den vita minoriteten äger en förkrossande majoritet av landet.

– Vi startade 2008 som en respons på de rasistiska attacker som ägde rum då. Idag är vi åtta stycken och vi identifierar oss som en konströrelse där vi vill få unga att tänka kritiskt. En förändring av samhället måste börja med en förändring av dig själv, säger Karl Myx.

Soundz of the South.
Soundz of the South. Foto: Julia Lindblom

Ett mål i arbetet är att förverkliga drömmen om det egna kulturhuset Mkhululi Freedom Station, ungefär som Cyklopen i Högdalen, i Khayelitsha.

– Hiphop är ett sätt för unga att organisera sig. Vi ser det i parkerna där folk samlas och jammar. Och vi gör det inte enbart för underhållning, utan som ett politiskt verktyg som ger möjlighet för människor att berätta om sina erfarenheter och liv, säger Anela Jahmela.

Kollektivet är ideologiskt övertygade anarkister. De jobbar aktivt mot rasism, sexism och homofobi. De har ingen tilltro till vare sig det styrande ANC eller det mer vänsterradikala partiet Economic Freedom Fighters.

– Bor man i Khayelitsha eller i andra kåkstäder finns det inga politiker som representerar en. De tänker bara på att gynna sig själva. Vi tror på direktdemokrati och att besluten ska fattas av folk som berörs av dem, förklarar Java.

Sydafrika är ett land fullt av konflikter. När Apartheidsystemet avskaffades, åtminstone formellt, 1994 tog ANC och Nelson Mandela makten efter årtionden av blodigt vitt förtryck. Förhoppningarna på förändring var stora men lite har hänt för landets enorma svarta arbetarklass. Fortfarande tvingas många leva under slavliknande förhållanden i kåkstäder och ute bland landsbygdens väldiga vinodlingar.

I augusti 2012 gick de underbetalda gruvarbetarna i Marikana ut i vild strejk. Polis skickades in och med skarp ammunition sköt de in i folkmassan som protesterade. 34 gruvarbetare dödades och ANC anklagades av många för att ha svikit sitt eget folk. Massakern skakade landet och spädde på ilskan över det fortsatta förtrycket.

Soundz of the South berättar om reaktionerna och hur de ser på ANC.

– Partiet har sålt ut sig för länge sedan. De skyddar och upprätthåller nyliberalismen som skapar och håller folk i extrem fattigdom. Vi tvingas att slåss för vår överlevnad och det finns inga politiker som representerar våra intressen. Att bo i Khayelitsha är som att vara instängd i en container. Till slut leder sådant till självdestruktivitet och droger. Men även om vi är inlåsta vill vi göra något med våra liv och nå ut med budskapet att saker faktiskt går att förändra, säger Java.

Vi vill bryta de barriärer som finns och bli en massrörelse för unga människor.
Karl Myx, Soundz of the south

Att de valt just musiken som vapen är ingen slump. Hiphop är, precis som i resten av världen, mainstream i Sydafrika och spelas överallt. Men musikstilen är också hårt kommersialiserad och för de oberoende artisterna är livet ofta svårt. Tillgången till studios och utrustning är kraftigt begränsad om du inte backas upp av ett större skivbolag. Därför är Soundz of the South även involverade och initiativstartare till projektet Afrikan Hiphop Caravan. En musikalisk gräsrotsrörelse som sträcker sig över hela kontinenten genom samarbeten mellan rappare, aktivister och andra artister från Kapstaden i söder till Kairo i norr.

Ett sätt att hjälpa varandra och sprida musik och konst som många annars skulle gå miste om.

– Vi anordnar workshops, konserter och hjälper folk att spela in sin musik. Vi vill bryta de barriärer som finns och bli en massrörelse för unga människor, säger Karl Myx.

Under lördagen gästade Soundz of the South Rågsved Centrum i Högdalen.
Under lördagen gästade Soundz of the South Rågsved Centrum i Högdalen. Foto: Julia Lindblom

Anela Jahmela kallar hiphop för ett universellt språk som har förmågan att spränga gränser. Därför är det inte konstigt att de bara någon dag tidigare spelat på Cyklopen inför en lyrisk publik. Deras musik finns på så väl spotify som youtube och de har turnerat i flera afrikanska och europeiska länder.

Samtidigt är de noga med att bibehålla kontakterna som de hela tiden skapar när de är ute på turné.

– Det är oerhört viktigt. Att vi kan lära oss av varandra och vi identifierar oss ju med de antifascistiska rörelser som finns här. Kampen mot fascism och kapitalism är global, säger Anela Jahmela.

I veckan lämnar de Sverige och reser tillbaka till Kapstaden. Förhoppningsvis, förklarar de, kommer åtminstone några av kollektivets medlemmar tillbaka redan nästa år för fler möten och nya spelningar.

Lyssna på Soundz of the South:

https://www.youtube.com/watch?v=NrckzW3csmI

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga