Utrikes #45/2019

Våldtäkt som vapen mot demonstranterna i Sudan

Moskébesökare samlas intill en vägspärr i Sudans huvudstad Khartoum som demonstranter satt upp för att hindra militärfordonens genomfart. Under tisdagen kom uppgifter om att ett sjuttiotal kvinnor ska ha våldtagits av paramilitära styrkor i samband med förra veckans blodiga ingripande i huvudstaden Khartoum. Foto: TT

De omfattande protesterna mot den styrande militärjuntan i Sudan fortsätter. Samtidigt kommer nya uppgifter om massvåldtäkter i samband med att ett hundratal demonstranter i förra veckan sköts till döds av militären.

Trycket på militären i Sudan ökar. Från flera håll runt om i världen kommer kraftiga fördömanden efter förra veckans ingripande mot en sittmanifestation där över 100 personer sköts till döds.

Samtidigt fortsätter strejkerna och protesterna runt om i landet och förhandlingarna mellan den reformvänliga oppositionen och militären har helt brutit samman.

Under tisdagen kom dessutom uppgifter om att ett sjuttiotal kvinnor ska ha våldtagits av paramilitära styrkor i samband med förra veckans blodiga ingripande i huvudstaden Khartoum. Uppgifterna, som kommer från en lokal läkarorganisation i landet, bedöms enligt källor som den brittiska tidningen The Guardian talat med som mycket trovärdiga.

Demonstranterna, som kräver civilstyre i landet, bröt förhandlingarna med militären efter förra veckans massiva våldsvåg då alltså minst 100 personer dödades.

Samtidigt fortsätter generalstrejken i landet – något som påverkar både matleveranser och övrig infrastruktur. De strejkande har uppmanat de som motsätter sig militärstyret att fortsätta med protesterna, bland annat genom civil olydnad.

Militären har å sin sida svarat med att stänga ner delar av Internet, något som försvårar informationsflödet från landet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga