Inrikes #44/2019

Arbetsskador bland unga ökar

Arbetsmiljöverket har också noterat att bemanningsanställda är extra utsatta. Foto: Johan Nilsson/TT

Unga män löper dubbelt så stor risk att skadas på jobbet än genomsnittet. Men nu visar Arbetsmiljöverkets årliga rapport att skadorna i denna grupp ökar. Däremot visar rapporten att det totala antalet arbetsskador ligger kvar på runt 120 000 per år.

Unga män lever farligast i arbetslivet och bemanningsanställda toppar statistiken, vilket Arbetaren rapporterat om i flera år. Men de senaste siffrorna från Arbetsmiljöverket visar att antalet unga män som skadas ökar.

Däremot ligger det totala antalet skador kvar på samma nivå. Utifrån förra årets statistik drar nu arbetsmiljöverket slutsatsen att unga män idag löper dubbelt så stor risk att skadas än genomsnittet.

– Det är oroväckande att unga män är överrepresenterade när det gäller anmälda arbetsolyckor. Statistiken ger ingen klar bild av vilka som är de bakomliggande faktorerna och för att förstå det krävs ytterligare analyser, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Även om orsaken inte är inringad så kan myndigheten i alla fall klart peka ut några av de hårdast drabbade branscherna. Där sticker ”annan postbefordran” , främst på företaget Citymail, köttberedning och drift av skidanläggning, enligt tidningen Arbetarskydd. Men verket har sedan tidigare också noterat att det finns en gemensam nämnare för flera av skadorna som är utspridda över branscherna, nämligen att de skadade är inhyrda.

–  Det är en speciell bransch eftersom det finns så många olika yrken och också så många i yngre ålder. En annan orsak är att arbetsgivaren finns på en plats och arbetsledaren på en annan. Det har skett massor av bra utveckling där, men det är klart att det komplicerar för arbetstagaren, säger Ann Ponton Klevestedt, statistik- och analyschef på Arbetsmiljöverket till Arbetet.

Totalt 118 970 arbetskador anmäldes förra året. 34 908 arbetsolyckor ledde till att den skadade var tvungen att utebli från jobbet, av dessa var 4 861 av de drabbade under 25 år. Motsvarande siffra för personer mellan 16 och 25 år var 2014 4000 personer. Förra året anmäldes också 9 082 arbetssjukdomar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga