Utrikes #42/2019

Storstrejk mot fortsatt militärstyre

Demonstration utanför militärens högkvarter i Sudans huvudstad Khartoum tidigare i vår. Foto: Salih Basheer

En storstrejk har brutit ut i Sudan i protest mot det fortsatta militärstyret i landet. Strejken är en del av de pågående protesterna mot militären som styrt landet sedan diktatorn Omar al-Bashir störtades i början av april.

Strejken som väntas pågå i två dagar inleddes i tisdags då bland annat hamnarbetare i den viktiga hamnen Port Sudan beslutat att lägga ned sina arbeten i vad som beskrivs som en politisk aktion. Fler yrkesgrupper har följt efter och under tisdagen påverkades stora delar av landets infrastruktur av strejkerna.

Aktionerna är en del av de pågående protesterna mot militären som styrt landet sedan den mångårige diktatorn Omar al-Bashir störtades i början av april.

De strejkande kräver nu civilstyre men militären har sagt att de vill behålla makten under en övergångsperiod på minst tre år.

Viss oro finns för att konflikten ska trappas upp och länder som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Egypten har visat sitt stött för Sudans militär, rapporterar Sveriges Radio.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga