Inrikes #40/2019

Jämställdhetsministern: ”Måste tas på allvar”

Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen menar att det är viktigt att försvara mänskliga rättigheter. Foto: Julia Lindblom

Arbetaren granskade förra veckan det ultrakonservativa kristna nätverket Agenda Europe som vill inskränka aborträtten i Sverige. Uppgifterna om nätverkets förgreningar i Sverige har fått jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) att reagera. ”Vi måste ta detta på största allvar”, säger hon till Arbetaren. Arbetaren träffade Åsa Lindhagen som ser en utveckling i Europa med högernationalistiska vindar som går hand i hand med att inskränka mänskliga rättigheter.

Förra veckan granskade Arbetaren det ultrakonservativa kristna nätverket Agenda Europe. Ett nätverk som genom riktade kampanjer och kontakter inom EU försöker tvinga politiken i en ultrakonservativ riktning. Genom att argumentera för mänskliga rättigheter koordinerar de strategin för att inskränka aborträtten och rättigheter för hbtq-personer.

De mest radikala i nätverket anser att de bedriver ett ”kulturellt krig” och strävar efter kriminalisering av både abort och homosexualitet. Nu kommenterar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) uppgifterna:

”Det är tydligt att aborträtt och hbtq-rättigheter utmanas i Sverige. Vi måste ta detta på största allvar”, skriver hon i ett mejl till Arbetaren efter att ha tagit del av reportagen.

Arbetaren kunde också avslöja att flera svenskar stod med på nätverkets medlemslista som tidningen tagit del av. Däribland är chefsjuristen från Skandinaviska Människorättsjuristerna, Ruth Nordström, känd för sin juridiska kamp för ”samvetsfrihet” för barnmorskor att vägra medverka vid aborter.

Nätverkets förgreningar till Sverige ger skäl att inte ta redan vunna rättigheter för givna, menar ministern.

”Det handlar om att ständigt ta nya steg och försvara de rättigheter generationer före oss kämpat för att uppnå”, skriver Åsa Lindhagen.

Att aborträtten överhuvudtaget diskuteras i Sverige är oerhört oroande. Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har motionerat om samvetsfrihet, vilket är en fråga som finns och ett steg i sig att vilja urholka aborträtten.
Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister

Redan innan Arbetarens publicering om nätverket sade Åsa Lindhagen i en intervju till tidningen att hon ser en skrämmande utveckling i Europa med högernationalistiska vindar som går hand i hand med att inskränka mänskliga rättigheter. Hon uttryckte redan då en oro över att abortfrågan blivit föremål för debatt i Sverige.

– Att aborträtten överhuvudtaget diskuteras i Sverige är oerhört oroande. Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har motionerat om samvetsfrihet, vilket är en fråga som finns och ett steg i sig att vilja urholka aborträtten. De krafterna växer också globalt, säger Åsa Lindhagen i en intervju med Arbetaren, och fortsätter:

– Vi har också ett parti i riksdagen som öppnar upp för en sänkning av abortgränsen, och då är vi inne på att vilja driva jämställdheten tillbaka. För de yttersta konservativa krafterna handlar det om att en kvinna inte ska få göra abort ens om hennes liv är i fara. Det finns kvinnor i världen i dag som fängslas på grund av att de fått missfall.

Åsa Lindhagen berättar att hon möttes av högljudda abortmotståndarröster när hon deltog i ett seminarium på FN:s kvinnokommissionsmöte i våras.

– När jag var på seminariet i FN blev det tydligt att det finns organiserade krafter som är där, och bedömningen görs att jag ska gå ut från seminariet bakvägen på grund av säkerhetsrisken. Men jag tänker sitta kvar på det där seminariet. Vi har en viktig roll och Sverige behöver vara där som en röst internationellt. Jag känner att vi har ett ansvar att stå upp för kvinnor och mänskliga rättigheter. Jämställdheten ska framåt, inte bakåt.

– Det här är grundläggande rättigheter att kvinnan ska ha rätt till sin egen kropp. Det handlar tyvärr om att försvara det vi redan kämpat för de senaste århundraden; rösträtten, rätten till preventivmedel, förbud mot våldtäkt i äktenskapet, utbyggnaden av barnomsorgen, borttagning av sambeskattningen, sexköpslagen. Alla steg handlar om att driva jämställdheten framåt, och nu är vi i tider där vi måste försvara de framsteg som gjorts, säger Åsa Lindhagen.

Hon ser en oroande utveckling i Ungern, som forskningsinstitutet Freedom House numera inte längre betraktar som en demokrati.

– Det visar på var vi befinner oss i dag i EU 2019. I Ungern har man i dag förbjudit genusvetenskapen. När politiker ska gå in och styra hur universiteten ska bedriva forskning är vi farligt ute. Det är en grundläggande demokratisk utgångspunkt att forskningen ska vara fri.

Arbetaren har i veckan kunna avslöja flera nya uppgifter kring kristdemokraten Lars Adaktussons kopplingar till den internationella ultrakonservativa rörelsen.

Att sitta med i sällskap där det finns personer som säger att homosexualitet är en sjukdom är väldigt anmärkningsvärt.
Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister

Jämställdhetsministern fördömer skarpt Lars Adaktussons agerande. Hon är förvånad över att det inte fått mer uppmärksamhet och att konsekvenserna inte blivit större.

– Vi har en riksdagsledamot som valt att lägga tid på att åka ända till Sydamerika för att delta i det här nätverket Political Network for Values möte, som handlar om att motarbeta aborträtten och hbtq-personers rättigheter. Att sitta med i sällskap där det finns personer som säger att homosexualitet är en sjukdom är väldigt anmärkningsvärt, säger hon.

Åsa Lindhagen berättar att upprättandet av en ny institution för mänskliga rättigheter i Sverige nu är ute på remiss. Hon menar att det blir viktigt att värna institutionens oberoende.

– Det handlar om att inte bara stå upp för dem i opinionen utan att driva själva politiken framåt, och då blir institutionen en viktig del i det arbetet.

Åsa Lindhagen menar att det stundande EU-valet har stor betydelse för framtiden.

– EU-valet är otroligt viktigt och mänsklighetens två stora utmaningar är klimathotet och hotet mot mänskliga rättigheter. Vi får inte vara naiva i det.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp