Inrikes #40/2019

Adaktusson har band till Agenda Europe-profiler

Lars Adaktusson poserar med deltagarna i Wien-konferensen, november 2016. Som arrangörer står det österikiska Observatory on Intolerance and Discriminiation against Christians in Europe (OIDAC), grundat av Gudrun Kugler, en av initativtagarna till nätverket Agenda Europe. Foto: Skärmdump Facebook/Arbetaren

Lars Adaktussons (KD) tal i Colombia mötte stor kritik, men hans samröre med ultrakonservativa kristna miljöer började inte där. 2016 i Wien var han huvudtalare på en konferens vars arrangörer gör likhetstecken mellan mord på kristna och domar för diskriminering av hbtq-personer. Med på konferensen var flera centrala personer inom nätverket Agenda Europe.

I november 2016 deltar Lars Adaktusson, kristdemokraternas andra vice partiordförande, som huvudtalare på konferensen ”I strid: Kristna under press i Europa och utanför” i Wien. Medverkade gjorde bland annat en regeringsrepresentant från Ungern och den europeiska grenen av anti-abortorganisationen ADF.

– Man vet vad man gör när man skapar den här typen av berättelse. Känslan av att själv tillhöra en förföljd grupp på grund av övertygelse verkar som ett sammanlänkande kitt, säger Katarina Bergehed, sakkunnig på Amnesty International.

Lars Adaktusson tillsammans med Gudrun Kugler på en bild från hennes officiella Instagram.
Lars Adaktusson tillsammans med Gudrun Kugler på en bild från hennes officiella Instagram. Foto: Skärmdump Instagram/Arbetaren

Som arrangörer står det österrikiska Observatory on Intolerance and Discriminiation against Christians in Europe (OIDAC), grundat av Gudrun Kugler, en av initiativtagarna till nätverket Agenda Europe. Enligt organisationen är kristna i Europa utsatta för systematiska hatbrott, men även statlig repression.

– Våra undersökningar visar att 85 procent av alla hatbrott, där religion är den bakomliggande orsaken i Europa, riktas mot kristna. Det är hög tid att den offentliga debatten tar detta faktum på allvar, sade Gudrun Kugler i en intervju till den kristna tidningen Världen Idag 2012.

OIDAC ger med jämna mellanrum ut rapporter över hur kristna förföljs i Europa, men vid en genomgång visar det sig snart att definitionen av både förföljelse och diskriminering är vidlyftig. I rapporten listas terrorbrott utan åtskillnad tillsammans med kroatiska myndigheters löften om att varje sjukhus ska kunna utföra aborter (2015). En attack mot afganska konvertiter till kristendom listas tillsammans med uttalande från Stefan Löfven om att alla präster borde kunna förrätta samkönade äktenskap (2018).

Ett av flera liknande exempel, detta från 2011, involverar en dom för diskriminering mot en hotellägare som nekat ett homosexuellt par att hyra ett dubbelrum. Men enligt Amnesty International faller organisationens vida tolkning av religionsfriheten inte bara långt utanför den internationellt vedertagna, utan också i direkt konflikt med friheten för andra grupper.

Katarina Bergehed, sakkunnig på Amnesty
Katarina Bergehed, sakkunnig på Amnesty Foto: Tova Jertfelt

– Alla stater är skyldiga att införa förbud mot diskriminering av exempelvis hbtqi-personer. Det går inte att acceptera att en hotellägare får diskriminera en homosexuell på grund av sin religiösa övertygelse. En dom mot en näringsidkare som diskriminerat kan inte vara en diskriminering av honom, säger Katarina Bergehed.

Enligt flera människorättsorganisationer, däribland Amnesty International, är detta ett exempel på de ultrakonservativa kristna organisationernas strategi i Europa. Genom att under ”människorättsförklädnad” verka för utökad religionsfrihet med målet att bakvägen kunna inskränka rättigheter för hbtq-personer och aborträtten.

– Det finns många strategier som ofta är kontexbundet för enskilda länder. Den typen av människorättsförklädnad tror jag med rätta att de bedömer vara verkningsfull, säger Katarina Bergehed.

Bland både besökare och talare på konferensen i Wien, samt inom organisationen självt återfinns flera på Agenda Europes medlemslista, som Arbetaren tagit del av, däribland OIDAC:s nuvarande vd, Ellen Kryger Fantini. I rapporterna tas också ofta upp motgångar för Agenda Europe-medlemmarnas egna kampanjer mot abort och mot hbtq-rättigheter, såsom svenska Skandinaviska Människorättsjuristerna och spanska HazteOir.

Grundaren av HazteOir, Ignacio Arsuaga, är en central person inom Agenda Europenätverket och lobbyorganisationen CitizenGo. En organisation som bedriver hatkampanjer mot hbtq-personer och därigenom förlorat tillstånd att söka statliga medel i Spanien, och som har starka kopplingar till det högerradikala partiet VOX. Den senare, var också en av sponsorerna av det omtalade ultrakonservativa mötet i Bogotá som Lars Adaktusson deltog i våras.

Enligt Dagens ETC:s avslöjande deltog han också i en paneldebatt med Luis Losada från organisationen. Men det är inte heller första gången Lars Adaktusson rör sig i CitizenGo:s och dess ledare Ignacio Arsuagas närhet.

I april 2016, ett drygt halvår innan konferensen i Wien, deltar Lars Adaktusson i ett FN-seminarium i New York organiserat av just CitizenGo, även då kring förföljelser av kristna. Efter arrangemangt skriver han om sitt deltagande på Facebook, och nämner att anförandet filmades. ”Titta gärna”, skriver han och länkar till CitizenGo:s officiella Youtube-kanal.

Lars Adaktusson länkade efter sitt deltagande  i ett FN-seminarium 2016 till en video på ultrakonservativa CitizenGo:s officiella youtube-konto.
Lars Adaktusson länkade efter sitt deltagande i ett FN-seminarium 2016 till en video på ultrakonservativa CitizenGo:s officiella youtube-konto. Foto: Montage/Arbetaren

Men som även Dagens ETC omskrivit har Adaktusson ett långvarigt samarbete med amerikanska ADF, som beskrivits som ”en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer”. I en inlaga till amerikanska högsta domstolen har organisationen lobbat för att låta delstaten Texas pröva om ”samkönad sodomi är ett påtagligt hälsoproblem.” ADF, som har flera representanter i Agenda Europe-nätverket, har enligt ETC satsat hundratals miljoner på politisk påverkan i Europa mot abort- och hbtq-rättigheter.

Lars Adaktusson har, enligt avslöjandet, deltagit på flera av organisationens evenemang i Bryssel. Men han har också personligen bjudit in organisationen till EU-parlamentet vid minst två tillfällen. Som enda svensk undertecknade han också ADF:s ”deklaration för samvetsfrihet”.

Lars Adaktusson har bjudit in både Sophia Kuby, ADF och abortmotståndaren Ruth Nordström till EU-parlamentet. Tv. Lars Adaktusson i möte med Sophia Kuby. Th. 2015 mottog Lars Adaktusson The Scandinavian Human Rights award av Ruth Nordström (th).
Lars Adaktusson har bjudit in både Sophia Kuby, ADF och abortmotståndaren Ruth Nordström till EU-parlamentet. Tv. Lars Adaktusson i möte med Sophia Kuby. Th. 2015 mottog Lars Adaktusson The Scandinavian Human Rights award av Ruth Nordström (th). Foto: montage skärmdump/Arbetaren

Lars Adaktusson har också av Skandinaviska människorättsjuristerna, kända för att ha drivit frågan om samvetsfrihet för två barnmorskor, mottagit ”The Scandinavian Human Dignity Award”.

Den äran delar han med Roger Kiska, från ADF och Agenda Europe-medlemmen Luca Volontè från CitizenGo. Som Arbetaren tidigare avslöjat står även Ruth Nordström, frispråkig abortmotståndare och Skandinaviska människorättsjuristernas chefsjurist, på Agenda Europes medlemslista tillsammans med två ytterligare medarbetare. Även Ruth Nordström har fått inbjudan av Lars Adaktusson till EU-parlamentet.

Den 22 maj publicerade DN en genomgång av Lars Adaktussons röstande i abortfrågan i EU. Granskningen visade att av 28 tillfällen mellan 2014 och 2019 röstade Adaktusson nej vid 22 omröstningar, lade ned sin röst i två och röstade ja i fyra omröstningar. Hans agerande i abortfrågan har sedan dess mottagit kritik av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern och Vänsterpartiet. I Arbetaren riktar även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen skarp kritik mot Lars Adaktusson. På tisdagen tog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, i Dagens Nyheter, avstånd från Lars Adaktussons agerande i omröstningarna.

–  Ta till exempel frågan om den lilla flickan i Paraguay som blev utsatt för en våldtäkt, där röstade ju Lars Adaktusson för ett annat fördömande som föll. Och då hade det varit rimligt att man då ändå hade röstat för det fördömandet som hade kunnat vinna i parlamentet eller åtminstone lagt ner sin röst. Så där tycker jag att Lars Adaktusson gjorde fel, sade Ebba Busch Thor till Dagens Nyheter.

Lars Adaktusson talar på OIDAC:s konferens i november 2016. Till höger om honom sitter Tamás Török, ungersk biträdande statssekreterare.
Lars Adaktusson talar på OIDAC:s konferens i november 2016. Till höger om honom sitter Tamás Török, ungersk biträdande statssekreterare. Foto: Skärmdump Facebook/Arbetaren

Arbetaren har sökt Lars Adaktusson, till en början genom Kristdemokraternas pressansvarige Per Gudmundsson. De frågor tidningen ville ställa gällde bland annat deltagandet i Wienkonferensen och om Adaktusson delar OIDAC:s vidlyftiga syn på förföljelser av kristna i Europa.

Per Gudmundsson upplyser dock om att riksdagsledamoten inte längre ställer upp på intervjuer eftersom det är möjligt att han ”vill hålla sig undan lite grann”. I stället råder han tidningen att skicka frågor per mejl. De skickas till två av Adaktussons adresser, men utan att denne återkommer med svar. Arbetaren får därför inte heller möjlighet att fråga honom om hans eventuella samröre med Agenda Europe-nätverket.

Men Neil Datta, generalsekreterare på European Parliamentary Forum on Population and Development, EPF, en sammanslutning av arbetsgrupper inom bland annat EU-parlamentet som arbetar för sexuell och reproduktiv hälsa inom parlament i Europa och som också författat en rapport om Agenda Europe, tror att Adaktusson är en av de parlamentsledamöter som nätverket och organisationerna runt omkring försökt vinna över att agera för sin sak.

– Jag tror att han är ett utsett mål och att han har bearbetats och blivit förförd. Han kan vara ovetande, eller privat dela dess värderingar. Den generösa tolkningen är att han är en nyttig idiot, är han inte det är han något värre, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984