Utrikes #39/2019

Hamnarbetare i Italien vägrade lasta fartyg

Ankomsten av fartyget med vapenlast ledde till starka reaktioner och protester i Italien. En av parollerna löd ”hamnar stängda för krig, öppna för människor”. Foto: CGIL

När det saudiarabiska fartyget Bahri Yambu under måndagsmorgonen lade till i terminalen i italienska Genua vägrade hamnarbetarna att lasta militär utrustning i protest mot kriget i Jemen. Senare utlystes strejk i hamnarna i hela Ligurien och flera människorättsorganisationer anslöt sig till protesterna. Den militära utrustningen kom från Teknel, ett företag som förser den italienska militären med vapenutrustning.

Fartyget lastades tidigare i maj med vapen i den belgiska staden Antwerpen. Senare skulle det lägga till i Le Havre för ny vapenlast, men där förhindrade hamnarbetare, människorättsorganisationer och andra demonstranter fartyget att komma i hamn.

Ankomsten av fartyget ledde till starka reaktioner i Italien. Redan på lördagen utlyste hamnarbetare i arbetarkollektivet CALP en demonstration i hamnen, på söndag kväll anslöt sig även det stora fackförbundet CGIL och på måndagen anslöt sig flera människorättsorganisationer såsom Amnesty International till protesterna.

Samtidigt som Salvini stänger hamnarna för människor, tar man in skepp lastade med vapen.
Enrico Poggi, generalsekreterare för CGIL-Filt i Genua

Enrico Poggi är generalsekreterare för fackförbundet CGIL-Filt i Genua. Han berättar för Arbetaren att fackförbundet valt att kommunicera budskapet ”hamnar stängda för krig, öppna för människor” i samband med protesten.

– Just nu låter regeringen räddningsfartyget Sea Watch inte lägga till och förvägrar flyktingar mat. Samtidigt som Salvini stänger hamnarna för människor, tar man in fartyg lastade med vapen.

Enrico Poggi berättar att man först fått uppgiften att det inte skulle finnas militärt material i lasten, men hamnarbetarna såg att detta inte stämde och publicerade foton av lasten på sociala medier. Materialet kom från Teknel, ett företag som förser den italienska militären med vapenutrustning.

– Till sist fick vi träffa en representant i prefekturen som meddelade att den militära utrustningen inte fick lastas och vi avslutade protesten. Vi var rädda att båten i stället skulle lägga till i Spezia och därför utlystes strejk i hela Ligurien.

Materialet som skulle lastas på skeppet kom från Teknel, ett företag som förser den italienska militären med vapenutrustning.
Materialet som skulle lastas på skeppet kom från Teknel, ett företag som förser den italienska militären med vapenutrustning. Foto: CALP

Man måste komma ihåg att redan under deras regeringsår bidrog den dåvarande försvarsministern Pinotti till avtal som möjliggjorde försäljning av vapen och bomber till Saudiarabien.
Christian, hamnarbetare i Genua

Christian är hamnarbetare i Genua och berättar i en telefonintervju med Arbetaren att hamnarbetare i fem års tid protesterat mot att liknande fartyg fått lägga till i Italien.

– Den här gången, mycket tack vare den franska mobiliseringen, har hamnarbetarna i Genua tvingat de stora fackföreningarna att ta ställning, också inför EU-valet nästa helg, säger han och fortsätter:

– Socialdemokratiska politiker har i intervjuer tagit avstånd från att fartyget fått tillstånd att lägga till i Genua, men man måste komma ihåg att redan under deras regeringsår bidrog den dåvarande försvarsministern Pinotti till avtal som möjliggjorde försäljning av vapen och bomber till Saudiarabien.

Människorättsorganisationer och FN beskriver kriget som pågår i Jemen sedan fyra år som en humanitär katastrof. Uppskattningsvis 80 procent av befolkningen, omkring 24 miljoner människor, är i behov av akut hjälp och skydd i dag.

Vid elvatiden på tisdag förmiddag lämnade skeppet Genua och fortsatte, enligt uppgifter från kaptenen, vidare mot Egypten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga