Genom att dra paralleller till förintelsen och folkmordet i Rwanda röstades den nya och hårt kritiserade abortlagstiftningen igenom i Alabamas delstatssenat. Lagen undertecknades sedan av guvernör Kay Ivey och innebär ett totalförbud av abort, även vid incest och våldtäkt. Enda undantaget är om kvinnans liv är i fara på grund av graviditeten.
Lagändringen har spridit chockvågor över delar av USA. Inte minst sedan flera andra stater, däribland Ohio, Kentucky och Georgia tidigare i år infört liknande lagar där abort förbjudits redan efter sex veckor. I bland annat Texas har en lagändring föreslagits som skulle göra det möjligt att döma kvinnor som utfört abort till döden.
”En kvinna som har mördat borde själv bli straffad med mord” sade exempelvis Jim Baxa som är ordförande i organisationen West Texans for Life, enligt tidningen Washington Post.
Att dödsstraff för abort skulle bli verklighet ses av många juridiska experter än så länge som osannolikt men med de många nya stater som den senaste tiden anammat en betydligt hårdare lagstiftning är oron dock stor.
”Det här är ett krig mot kvinnor och det är dags att kämpa så in i helvete” skriver den demokratiska senatorn Kristen Gillibrand från delstaten New York på twitter.
Även i Sverige har många reagerat starkt på den allt hårdare lagstiftningen. Ingrid Frisk är barnmorska och sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU och hon menar att lagarna kommer att få förödande konsekvenser.
Begränsar man kvinnans möjlighet till laglig abort kommer fler att söka alternativa vägar till att avsluta sin graviditet och då är det alltid de med sämst ekonomiska resurser som drabbas.
Ingrid Frisk, barnmorska och sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU
– Det är förfärligt på alla sätt och vis. Vi vet ju att frågorna om abort och mödradödlighet hör ihop. Begränsar man kvinnans möjlighet till laglig abort kommer fler att söka alternativa vägar till att avsluta sin graviditet och då är det alltid de med sämst ekonomiska resurser som drabbas, säger Ingrid Frisk till Arbetaren.
Hon menar att det blivit som någon slags tävling bland många av USA:s delstater att lägga fram de hårdaste abortlagarna de senaste åren.
– Det här är en långsiktig strategi som fått ett uppsving under Trump-administrationen och idag ser vi en stark högerradikal och nationalkonservativ rörelse i både USA och Europa som väcker de här frågorna. De reducerar kvinnor till att vara en livmoder på två ben med en enda uppgift, att föda barn, säger Ingrid Frisk.
Många politiska bedömare menar nu att abortfrågan kommer att få stor betydelse inför nästa års amerikanska presidentval. Den kristna högern har, sedan Donald Trump tog över makten i Vita Huset flyttat fram sina positioner i stora delar av världen. Något Arbetaren rapporterade om tidigare i veckan.
Lagen i Alabama röstades igenom i delstatssenaten med sammanlagt 25 röster mot sex. De 25 som röstade för var samtliga män och tillhör det republikanska partiet.
Bara i år har skärpta abortlagar röstats igenom i sammanlagt 16 amerikanska delstater.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr