När Stefan Sundström började läsa om bokashi blev han misstänksam – var det inte bara en ny grej som hajpades av ett företag? [BOK] Stefans lilla svarta Stefan Sundström Foto: Jeanette Andersson Leopard förlag, 2019 Den gamla kära komposten måste väl ändå vara det mest ursprungliga? Nja, säkert gör företagen som säljer bokashi i form […]
När Stefan Sundström började läsa om bokashi blev han misstänksam – var det inte bara en ny grej som hajpades av ett företag?
[BOK] Stefans lilla svarta
Stefan Sundström
Foto: Jeanette Andersson
Leopard förlag, 2019
Den gamla kära komposten måste väl ändå vara det mest ursprungliga? Nja, säkert gör företagen som säljer bokashi i form av flingor och sprej och dyra specialhinkar med kran en god affär under det nymornade intresset för syrning under diskbänken eller i garderoben, men det hindrar inte att de kan vara något på spåren.
Och musikern, tomatodlaren, författaren och filosofen Sundström vore sig inte lik om han inte undersöker och tipsar om hur man kan göra egna varianter av hinkar och metoder för fermenteringsprocesser (det senare betydligt krångligare om ni frågar en som gjort mindre ambitiösa försök).

Stefans lilla svarta sätter kött på ord som kretslopp, monokultur och fotosyntes – ja, även pre- och probiotika, mykorhizza och aktinomyceter blir kända begrepp efter ett faktiskt lättsmält kapitel om de allra minsta små vännerna i bakteriefabriken.
Sundström spar varken detaljer eller helhetstänk när han sätter spaden i jorden som ju ska återlämnas efter användning – helst förbättrad – till framtida generationer.
Här finns inte en bakterieflora som inte hamnar under hans lupp, även människotarmens mikroflora får sig en släng, vi lever sedan flera generationer i utarmandets tid.
Och samtidigt– ingen kan missa att det är lusten och glädje i odlandet det handlar om. Författaren är ju parallellt med sin flit en livsnjutande latmask i sina odlingssängar.