Musik #28/2019

Melby, en del av den nya svenska indievågen

Den 12 april släpps Melbys debutalbum, None of This Makes Me Worry, och förväntningarna är minst sagt höga. Foto: Johan Apel Röstlund

Än en gång sveper en svensk indievåg över popvärlden. I skuggan av giganter som Lykke Li och First Aid Kit seglar nya band fram och hyllas på bloggar och i utländsk musikpress. Ett av dem är Stockholmsbaserade Melby som i dagarna släpper sitt efterlängtade debutalbum. Arbetaren var med när de spelade inför en lyrisk publik på Estlands största musikfestival.

FAKTA MELBY

Indieband från Stockholm bildat 2015. Släppt en lång rad uppmärksammade singlar som hyllats i allt från P3 till utländsk musikpress. Den 12 april kommer deras debutalbum None of This Makes Me Worry och sedan väntar spelningar på Nalen Klubb i Stockholm den 13 april, Grand i Malmö 3 maj och på Studio HPKSM i Göteborg 11 maj.

– Det är så jävla kul just nu. Att äntligen bara få fokusera på precis det man vill göra.

Det säger Teo Jernkvist och tittar på sina bandkompisar vid det runda träbordet. Vi sitter på andra våningen i en bar inte långt från järnvägen och scenen där Melby snart ska uppträda. Området, Telliskivi Skaparverkstad, är en del av det nya Estland. I centrala Tallinn och bara ett stenkast från Gamla stans medeltida stenbyggnader trängs barer, graffittiväggar och konsertlokaler i de gamla postsovjetiska industribyggnaderna. Här hålls varje år Tallin Music Week. En slags show case-festival där nya och för många okända band och artister från hela världen får en chans att visa upp sig inför både publik och branschmänniskor. Melby har tre spelningar i Estland de här två dagarna innan de vänder tillbaka mot Sverige, packar om och drar vidare till Tyskland.

Den 12 april släpps deras debutalbum, None of This Makes Me Worry, och förväntningarna är minst sagt höga. Under de fyra år bandet hållit på har de släppt en lång rad uppmärksammade singlar och 2017 kom den hyllade och självbetitlade Ep:n.

I utländsk musikpress har bandet beskrivits som psykedelisk indiepop. Men frågan är om inte folk-psykedelika passar bättre. Med avskalat vemodiga melodier och utsvävande gitarrer har Melby hittat en publik långt utanför den egna kretsen av band och vänner hemma i Stockholm. I låtarna blandas country med blues och drömmande lågmäld pop.

Gruppen består, förutom trummisen Teo Jernkvist, av sångerskan Matilda Wiezell och Are Engen Steinsholm och David Jehrlander på gitarr och bas.

– Den här skivan är lite av en milstolpe. Vi har ju hållit på med musik hela våra liv och lagt ned så mycket hjärta och smärta i det här så nu ska det bli skönt att den äntligen kommer ut, säger David och de andra nickar instämmande runt bordet.

De berättar att låtarna ofta skrivs, eller snarare byggs upp, tillsammans. Någon pitchar en idé och resten följer efter. Mycket handlar om sinnesstämning.

– Jag tror att vi har hittat det vi vill så nu är det bara att utforska vidare, säger Matilda.

–      Jag tror att vi har hittat det vi vill så nu är det bara att utforska vidare, säger Matilda Wiesell. Foto: Johan Apel Röstlund

Melby är signade av svenska Rama Lama Records och sedan hypen runt dem tog fart har mycket hänt. Med ett etablerat bolag i ryggen slipper det mycket av jobbet de tidigare tvingades lägga ner på bokningar och administration. Nu, förklarar dem, finns det folk som styr kalendern och berättar var och när de ska ut och spela. Fokus kan därför ägnas hundra procent på själva skapandet.

– Det är det som är så skönt. Vi vet liksom inte vart det här ska ta vägen. Men jag känner ju att det är mer på allvar och man skärper sig lite extra, säger Are och får direkt svar av David och Teo.

– Ja vi har verkligen varit petnoga med allt under inspelningen.

Några timmar senare kliver det upp på scenen strax efter den slovenska funk-orkestern WCKD Nation och publiken börjar strömma till lokalen på allvar. Någon dansar framme vid baren och andra står tysta och håller om varandra. Responsen är smått fantastisk, folk jublar när Melby annonserar ut sitt kommande skivsläpp. Bandet kliver av och drar vidare genom Estland.

Hemma i Stockholm väntar förutom skivsläppet en releasefest på anrika Nalen innan det bär av till Tyskland igen och sen en vända till London.

– Det har nog aldrig varit så här intensivt förr, men det är bara kul, säger Are.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984