Inrikes #21/2019

Radikalnationalistiska idéströmningar har ökat

Vit makt-rörelsen och den våldsbejakande islamistiska miljön pekas ut som potentiella hot i årsrapporten som släpptes under torsdagen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Den extrema nationalismen har ökat. Det menar Säpo, som i sin årsrapport beskriver hur främlingsfientliga och radikalnationalistiska grupper närmat sig varandra. Säkerhetspolisen varnar också för den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige.

Enligt Säpo är hotbilden mot Sverige ”bredare” än tidigare. Både när det kommer till andra staters försök till påverkan och när det gäller de så kallade extremistmiljöerna. Där pekas främst vit makt-rörelsen och den våldsbejakande islamistiska miljön ut som potentiella hot, enligt årsrapporten som släpptes under torsdagen.

Säpo varnar bland annat för en ny trend där främlingsfientliga och radikalnationalistiska idéströmningar ökar.

– Vi ser att vit makt-miljön och lösare främlingsfientliga grupper närmar sig varandra. Det här är en utveckling som Säkerhetspolisen följer noga inom ramen för vårt uppdrag att förhindra brott och skydda demokratin, säger Säpochefen Klas Friberg i ett pressmeddelande.

Perspektiven och kategoriindelningarna i Säpos rapporter, som i huvudsak följer samma indelning i ”högerextrema”, ”radikala islamister” och ”vänsterextrema” som statliga Center mot våldsbejakande extremism, har tidigare mötts av hård kritik, bland annat på ledarplats i denna tidning.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga