Umeå laddar för Littfest

Kultur
Publik i Umeå Folkets Hus under Littfest 2015. Festivalen startade som en motrörelse mot bokbranschens kommersialisering.
Foto: Henke Olofsson

Torsdagen den 14 mars är det dags för Littfest, den internationella litteraturfestivalen i Umeå. I år med över 150 medverkande varav en majoritet författare. Den pågår i tre dagar och brukar enligt arrangörerna ha 19 000 seminariebesök.

[FESTIVAL] Littfest
14/3-16/3
Umeå Folkets Hus med omnejd

Festivalen startade 2007 som en motrörelse mot bokbranschens kommersialisering, och var då en liten gräsrotsfestival. Sedan dess har Littfest vuxit så det knakar och drivs numera av en ideell förening.

I programmet märks bland annat Yoko Tawada från Japan,  Natacha Appanah från Mauritius och Meg Rosoff från USA. Bland författare från Sverige är några namn Sara Stridsberg, Gabriella Håkansson, Sami Said och Johannes Anyuru. Det blir också fokus på litteratur från Sápmi, poesi och översättning.

Biljetterna till Littfest är slut, men i samband med festivalen arrangeras en mängd gratis aktiviteter i stan, bland annat på Bildmuseum och Norrlandsoperan. På Väven arrangerar kommunen Barnens Littfest under söndagen.