Utrikes #17/2019

Risk för blodigt valefterspel i Nigeria

En valarbetare kontrollerar valurnorna utanför valkommissionens kontor i Yola i nordöstra Nigeria. Foto: TT

På onsdagsmorgonen utropade sig sittande presidenten Muhamadu Buhari till segrare i den Nigerianska valet. Oppositionen anklagar nu regeringspartiet för valfusk och oron stiger för dödliga sammandrabbningar efter valet med rekordlågt deltagande.

Nigerias unga befolkning tycks ha vänt sina åldrade ledarkandidater ryggen. Enbart 35 procent av landets 73 miljoner röstberättigande deltog, eller lyckades delta, i valet mellan Muhamadu Buhari, 76, och Atiku Abubakar, 72. Deltagandet är, enligt brittiska BBC, det lägsta som någonsin registrerats i den 20 år unga demokratin.

På onsdagsmorgonen utropade sig sittande presidenten Muhamadu Buhari till segrare med 56 procent i ryggen. Men det dröjde inte länge förrän oppositionspartiet förkastade resultatet som följden av valfusk.

– Alla resultat är fel och därför oacceptabla för vårt parti och för Nigerias folk, sa Uche Secondus, ordförande för oppositionspartiet PDP, rapporterar SVT Nyheter.

Internationella valobservatörer har rapporterat om att valet kantats av logistikproblem, såväl som våldsamma sammandrabbningar och väpnade attacker från islamistgrupperingar. Just på grund av en attack som krävde 47 människors liv, sköts valet först upp en vecka.

Den blodiga upptakten till valet och det ifrågasatta valresultatet bäddar för ett allvarligt efterspel med risk för fler döda, något som  hittills inte är ovanligt i Nigeria.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga