Utrikes #16/2019

Beslut om hbtq-rättigheter skjuts upp

Hbtq-aktivister samlades förra veckan i Högsta domstolen i Nairobi. I sista stund meddelades det att beslutet skjuts upp i tre månader. Foto: Brian Inganga/TT

I fredags var det tänkt att en lag som tillåter homosexuella relationer skulle ha klubbats igenom i Kenya. I stället meddelade landets högsta domstol att de skjuter på beslutet, något som rörde upp starka känslor bland landets hbtq- och människorättsaktivister.

Kenya har precis som många andra afrikanska länder en hård lagstiftning mot homosexualitet. I fredags var det dock tänkt att Högsta domstolen skulle besluta om att göra samkönade relationer lagligt. Men i sista stund meddelades det att beslutet skjuts upp i tre månader. Anledningen var att domstolen inte lyckats avgöra om det nuvarande förbudet strider mot landets konstitution eller inte.

Enligt Sveriges Radio har över 500 personer i Kenya gripits de senaste fem åren för ”homosexuella handlingar” och de nuvarande lagarna kan ge upp till 14 års fängelse för den som lagförs.

Trots den hårda lagstiftningen i många av regionen länder finns det de som går i motsatt riktning. Exempelvis Moçambique och Angola har nyligen avkriminaliserat samkönade relationer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga