Signerat #15/2019

Med Bolsonaro och kyrkan vid makten

Ana Valdés, författare och översättare. Foto: Privat

Sedan Bolsonaro kom till makten i Brasilien har ansökningarna om att få flytta till Uruguay ökat med flera hundra procent, säger personalen på det uruguayska konsulatet i Porto Alegre. Grupperna som avsatte presidenten Joao Goulart 1964 har makten igen och alla är rädda för deras revansch.

Jag är i Porto Alegre och träffar mina två kusiner Angela och Denise. En av dem är advokat och arbetar för stadshuset, den andra är IT-ingenjör och arbetar åt staden. De är upprörda och ledsna. Efter Bolsonaros valframgång  känner de sig hotade. De har röstat för PT, Lulas parti, och det ryktas att staden ska kräva lojalitetsintyg från alla, en slags försäkring att de inte längre delar den gamle presidentens idéer.

Sedan Bolsonaro kom till makten har ansökningarna om att få flytta till Uruguay ökat med flera hundra procent, säger personalen på det uruguayska konsulatet. I staden Ceara, i norra Brasilien, traditionellt en plats där vänstern vinner alla val, paraderar armén och militären, utsända från huvudstaden för att kuva alla försök till uppror.

Den kände gayaktivisten och riksdagsledamoten Jean Willys lämnade häromdagen sin post i riksdagen och flyttade utomlands efter han fått hotfulla brev.

Det är rädsla i luften, ingen går säker, i alla kvarter bildas ”moraliska grupper” som vill rensa kvarteret från homosexuella och transpersoner. Sedan familjeminister Damares Alves, en evangelisk pastor, uttalat sitt stöd för de som kritiserar genuspolitiken i Brasilien, har alla konservativa grupper som försvarar den traditionella kärnfamiljen, fått segervittring.

Den kände gayaktivisten och riksdagsledamoten Jean Willys lämnade häromdagen sin post i riksdagen och flyttade utomlands efter han fått hotfulla brev. Kända musiker som Caetano Veloso och systern Maria Betania, är luttrade. Veloso levde i London i exil sen sjuttiotalet när Brasilien styrdes av en diktatur.

Presidenten som avsattes av militärerna, Joao Goulart, levde som flykting i många år i Argentina och Uruguay. Grupperna som avsatte honom och som stöder militären har makten igen och alla är rädda för deras revansch.

Brasilien var aktivt i det som kallades Plan Condor, ett nära samarbete mellan militärer och säkerhetstyrkor i Paraguay, Argentina, Uruguay och Brasilien. Vänsteranhängarna kidnappades i det ena landet, förhördes i nästa och dödades i tredje land. Tusentals människor torterades och dödades, de flesta försvann.

Författaren Birgitta Trotzig berättade för mig hur brasilienska dominikanska präster hamnade i Lund och berättade ohyggliga historier om förnedring och misshandel. Många skonades på grund av att Vatikanen satte press på militären.

I paradoxernas land Brasilien finns de flesta av världens katoliker men också miljoner som hör till väckelserörelser, evangeliska kyrkor som predikar konservativa värderingar. Leonardo Boff, en brasiliansk präst som var en av förgrundsgestalterna inom befrielseteologin kan återigen tala fritt, men frågan är hur länge. Påven Johannes Paulus hade förbjudit honom att uttala sig.

Leonardo Boff är mycket kritisk mot Bolsonaro och varnar för konsekvenserna av att ha kyrkan vid makten. Det var Edir Macedo, grundaren av rörelsen Paren de Sufrir (stoppa lidandet) eller Iglesia Internacional, som bekostade Bolsonaros kampanj. Hans rörelse har miljoner anhängare som betalar tio procent av sin inkomst till kyrkan, vilket gjort honom till en av Latinamerikas rikaste människor, enligt Forbes.

Vi går hem till en mae, en prästinna som hör till den eklektiska religion som friskt blandar afrikanska gudar med katolska helgon. Hon är inte glad över Bolsonaros framgångar, och tycker att alliansen mellan militären och kyrkorna är mycket farlig. De vill kontrollera livets alla situationer, var man jobbar, hur många barn man har och i vilka skolor de ska uppfostras, säger hon.

Den nya utbildningsministern vill rensa undervisningen från Paulo Freires arv och styra den mot mycket konservativa värderingar.

Från Brasilien kom pedagogen Paulo Freire, en av världens mest betydelsefulla pedagoger, som med sin ”de förtrycktas pedagogik” ändrade utbildningssystemet i Brasilien, Chile, Kuba och flera afrikanska länder. Hans exempel på en utbildning som var förankrad i B-människans vardagsliv och inte så mycket i traditionella curriculum, har påverkat tusentals lärare över hela världen. Nu träffar jag några lärare i Brasilien och de är mycket rädda och skeptiska, den nya utbildningsministern vill rensa undervisningen från Freires arv och styra den mot mycket konservativa värderingar.

Urinvånarna är också rädda, den nya jordbruksministern har lovat jordägarna och storbönderna att ta bort skyddet för 600 000 hektar av Amazonas mark, en yta lika stor som Frankrike. Det ska skövlas från träd och växter och motorvägar och odlingar, något som kommer att  förändra det brasilianska landskapet för alltid.

Alla hade underskattat väckelserörelsernas vilja att ta över makten från de politiska kasten.

Med Lula i fängelse och Dilma Rouseff som inte ens blev vald i sin egen hemstad, är oppositionen i Brasilien huvudlös och splittrad. Ingen förväntade sig en jordskredsseger för  Bolsonaro och alla hade underskattat väckelserörelsernas vilja att ta över makten från de politiska kasten.

Jag lämnar Porto Alegre och Brasilien med sorg och hoppas att Brasilien, en av världens största länder, ska få tillbaka sin glädje och tillit.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga