Utrikes #13/2019

Undersökande reporter i Ghana mördad efter hot

Foto: Kwaku Botwe/IPS

Den 16 januari sköts den undersökande reportern Ahmed Hussein-Suale Divela till döds av två gärningsmän i Ghanas huvudstad Accra. Han hade berättat för Kommittén till skydd för journalister, CPJ, att han fruktade för sitt liv sedan en politiker i en tv-studio uppmanat till våld mot honom.

Den mördade reporterns juridiska ombud Sammy Darko berättar på telefon att flera personer blev vittne till mordet. Ghanas presskår och internationella människorättsgrupper kräver nu att händelsen blir ordentligt utredd av polisen och att rättvisa skipas.

– Jag är bedrövad eftersom en briljant, hängiven och ung journalists liv blev alldeles för kort. Och jag är arg eftersom journalister i Ghana aldrig kan känna sig trygga, trots att vår roll är tydligt angiven och skyddad i landets konstitution, säger Emmanuel Dogbevi, som är chefredaktör vid Ghana Business News.

Det hör inte till vanligheterna att reportrar utsätts för dödligt våld i Ghana. Det enda tidigare kända fallet sedan 1992 gäller radiojournalisten George Abanga som även han sköts till döds från nära håll, 2015. Radioreportern hade bland annat bevakat politiska konflikter samt en konflikt mellan bönder i västra Ghana innan han mördades. Hittills har ingen ställts till svars för det mordet.

En annan attack som landets polis lovat att utreda grundligt gäller journalisten Latif Iddrisu. Han uppger att han i mars förra året fördes till en polisstation och misshandlades av en grupp poliser efter att han ställt frågor om en pågående protest. Till CPJ uppger Latif Iddrisu nu att de skallskador han ådrog sig gett bestående men. Efter händelsen engagerade sig många kollegor och vanliga medborgare i hans fall via sociala medier, men hittills har ingen blivit åtalad.

Många har också engagerat sig i mordet på Ahmed Hussein-Suale Divela. Vittnen uppger enligt hans juridiska ombud Sammy Darko att de sett de misstänkta mördarna röra sig i området under flera timmars tid, innan dådet inträffade.

De båda männen betedde sig på ett sätt som den redaktion han tillhörde, Tiger Eye Private Investigations, som leds av journalisten Anas Aremeyaw Anas, sedan länge lärt sig att se upp för.

Den mördade journalisten berättade för CPJ, Kommittén till skydd för journalister, att han fruktade för sitt liv efter att parlamentsledamoten Kennedy Agyapong i maj och juni förra året riktat flera hot mot honom via tv- och radiokanaler.

Politikern gick till hård attack mot redaktionens metoder, att med hjälp av dolda kameror avslöja korruption, och han visade i en tv-sändning upp bilder på Ahmed Hussein-Suale Divela samtidigt som han uppmanade tittarna att attackera honom.

Hittills har parlamentsledamoten inte utsatts för några reprimander av parlamentet för sin utspel, och han har inte velat svara på några frågor från CPJ sedan mordet begicks. Men till en lokal tv-kanal har han sagt att han inte ångrar att han visade upp bilder på den mördade journalisten.

Polisen uppger att de talat med Kennedy Agyapong samt med Kwesi Nyantakyi, som tidigare var ordförande för Ghanas fotbollsförbund, GFA, och att de följer upp ”viktiga ledtrådar”.

Politikerns attacker gjordes dagar innan premiären av en dokumentär som gjorts av Anas Aremeyaw Anas och i vilken den tidigare GFA-chefen ses ta emot en stor muta. Avslöjandet ledde till att han blev utesluten på livstid av Internationella fotbollsförbundet, Fifa, och det ingår också i pågående korruptionsutredning.

Ghanas informationsminister Oppong Nkrumah har uppgett till CPJ att myndigheterna arbetar för att mordet på journalisten ska bli utrett, men att det ännu inte går att säga huruvida det hängde samman med hans journalistiska arbete.

I maj förra året samlades journalister från olika delar av Afrika i Ghanas huvudstad för en konferens där de diskuterade mediernas roll som granskare av makten. Det skedde i samband med Pressfrihetens dag. En av talarna vid mötet var Ghanas president Nana Akufo-Addo som uppmärksammade att hans land betraktas som ett av de tryggaste i Afrika för journalister. Han lyfte även fram vilken viktig roll medierna har i en välfungerande demokrati.

Om polisen hade agerat mot de kollegor som attackerade mig så hade det skickat ut ett viktigt budskap. Latif Iddrisu, journalist

Journalisten Latif Iddrisu sade i samband med konferensen att han hoppades att reaktionerna på det polisvåld han drabbats av skulle följas av en ny diskussion om pressfriheten i landet. Men i dag är han mindre optimistisk.

– Om polisen hade agerat mot de kollegor som attackerade mig så hade det skickat ut ett viktigt budskap. Men eftersom inget skedde har folk fått för sig att de kan bryta mot lagen och attackera journalister, till och med mörda en journalist, och komma undan med det. Nu har en broder och kollega kallblodigt skjutits till döds. Det är hjärtskärande, säger han.

Även Emmanuel Dogbevi, vid Ghana Business News, befarar att de attacker som begåtts mot journalister utan att någon ställts till svars ska leda till mer våld.

– Tyvärr känner jag mig inte säker på att staten kan eller är beredd att skydda mig – fallet med Latif Iddrisu säger allt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984