Utrikes #11/2019

Strejk och nya protester i Frankrike

Personer från Gula västarna blockerar lastbilstrafiken i Bayonne under tisdagens strejk då offentliganställda ur facket CGT lade ner arbetet i hela Frankrike och protesterade tillsammans med Gula västarna. Foto: Bob Edme/TT

I tisdags strejkade medlemmar i den franska fackföreningen CGT i flera städer runt om i landet. Det påverkade stora turistattraktioner, skolor och vissa tunnelbane- och tåglinjer. Nu hoppas facket på en fortsättning av den landsomfattande proteströrelse som drogs igång av de Gula västarna under hösten.

CGT är Frankrikes näst största fackförening och organiserar drygt 700 000 anställda. Veckans strejk kan ses som en del i arbetet att stödja de gula västarna och de krav som lyfts fram de senaste månaderna. Men CGT hoppas också att strejken ska bli startskottet för något större.

– Ett av de viktigaste kraven är bättre köpkraft. Många som jobbar har svårt att leva på sina löner, det gäller även oss inom offentlig sektor, säger David Donnez som sitter i ledningen för CGT:s järnvägsfederation i ett uttalande.

Under tisdagens strejk deltog även personer från de gula västarna och aktionen stöddes av flera andra mindre fack. Landets största fackförening DFDT ville dock inte delta då de menar att vissa inom de gula västarna har kopplingar till extrema partier.

Så sent som den 2 februari demonstrerade omkring 60 000 personer i Frankrike mot president Macrons ekonomiska politik som slagit hårt mot stora delar av den franska arbetarklassen.

Trots polisens allt hårdare tag och de ökade spänningarna i landet så har både gula västarna och CGT sagt att de kommer att fortsätta sina protester.

Mourad från CGT och Daniel från Gula västarna poserar tillsammans under en demonstration i Marseille i samband med den franska strejken tisdagen den 5 februari.
Mourad från CGT och Daniel från Gula västarna poserar tillsammans under en demonstration i Marseille i samband med den franska strejken tisdagen den 5 februari. Foto: Claude Paris/TT
Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan