Utrikes #8/2019

Klimatförändringar hotar områden i Mexiko

Lagunen Síijil Noh Há (”där vatten föds” på mayaspråket) i orten Felipe Carrillo Puerto på Yucatánhalvön är en av de platser i Mexico som är särskilt sårbar för klimatförändringar. Foto: Emilio Godoy/IPS

Yucatánhalvön och Mexikos kust mot Atlanten är särskilt sårbara för klimatförändringar. Nu väntas stigande temperaturer, mer ofta förekommande och starkare orkaner och stormar, torka, förlust av biologisk mångfald samt stigande havsnivåer till följd av smältningen av Arktis isar.

Delstaten Yucatán har 17 kommuner som är särskilt sårbara för klimatförändringar, delstaten Campeche har 10 och delstaten Quintana Roo 3. Sammantaget uppges 480 av 2 457 mexikanska kommuner vara särskilt sårbara för klimatförändringar, enligt en rapport från statliga Instituto Nacional de Ecologia y Cambio Climatico, INECC.

I delstaten Campeches klimathandlingsprogram för 2030 förutspås en temperaturökning på mellan 2,5 och 4 grader Celsius till 2099 jämfört med 1961 års nivåer, vilket väntas påverka samhällen, näringsliv och naturresurser. En studie från 2012 gjord av Världsbanken och delstatsregeringen visar att stigande havsnivåer kan påverka 440 000 människor i delstaten, mer än hälften av den lokala befolkningen.

Klimatförändringarna kommer att öka risken för översvämningar, kusterosion och extrema stormar i framtiden enligt studien, som visar att havsnivån kan stiga med mellan 10 och 50 centimeter till 2030 och mellan 34 centimeter och en meter till 2100.

I delstaten Quintana Roo väntas den årliga nederbörden bli allt mer oregelbunden. Regnperioden väntas bli mellan 5 och 10 procent kortare till 2020. Temperaturen väntas öka med mellan 0,8 och 1,2 grader Celsius till 2020 och med mellan 1,5 och 2,5 grader Celsius till 2080.

Delstaten Yucatán står inför en liknande situation med en temperaturökning på mellan 0,5 och 0,8 grader Celsius mellan 2010 och 2039. Den årliga nederbörden kan minska med nära 15 procent eller öka med en procent under perioden.

De tre delstaterna Yucatán, Campeche och Quintana Roo har tagit fram en strategi för anpassning till klimatförändringarna för att minska utsläppen av växthusgaser från avskogning och skogsförstörelse. De har också skapat en klimatfond. Planen är att minska utsläppen av växthusgaser från regionen med 40 procent till 2030 jämfört med 2005 års nivåer.

INECC kom med en rapport i november förra året efter att ha granskat arbetet i tre kommuner på Yucatánhalvön. Enligt dem har både statliga och kommunala myndigheter infört anpassningsåtgärder, men utan att förklara hur regionen ska hantera den särskilda sårbarheten för klimatförändringar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga