Inrikes #5/2019

Sveriges Hamnar svarar med lockout

APM:S vd Henrik Kristensen, HR-chefen Sophia Tuveson och Joakim Ärlund, VD för Sveriges Hamnar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar svarar på Hamnarbetarförbundets punktstrejkvarsel med en dagslång lockout. ”Ett nödvändigt försvar”, enligt arbetsköparna – ”en oseriös upptrappning”, svarar facket.

På torsdagseftermiddagen meddelade arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar att de kontrar Hamnarbetarförbundets strejkvarsel med lockout. De liggande strejkvarslen gäller två timmar långa punktstrejker, men arbetsköparna lockoutar de strejkande hela dagen.

–  Sveriges Hamnars lockoutåtgärder är nödvändiga försvarsåtgärder. Konflikten kan kosta Sverige miljardbelopp om den tillåts fortgå, säger Joakim Ärlund, vice vd för Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

Arbetsköparen förklarar upptrappningen av konflikten med att strejkerna trots sin korta varaktighet förhindrar arbetet hela dagen. Lockouten innebär att alla Hamnarbetarförbundets medlemmar stängs ute från arbetsplatsen under de dagar strejkerna planerats äga rum. Sveriges Hamnar är dock tydlig med att Transports medlemmar inte kommer att beröras av arbetsköparnas stridsåtgärd.

Det här känns förvånande och oseriöst.
Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundet.

Motparten Hamnarbetarförbundet beskriver å sin sida i varslet som en kraftig upptrappning. I ett pressmeddelande skriver förbundet att lockouten ska ha kommit som ett svar på förbundets förhandlingsframställan tidigare under dagen.

– Det här känns förvånande och oseriöst. Dels försöker man låtsas som att det här inte innebär en upptrappning trots att man utvidgar produktionsstoppen, i flera hamnar från två till 15 timmar. Samtidigt verkar man ha struntat i gällande varselregler om att stridsåtgärder ska meddelas minst 9 dagar i förväg, säger Erik Helgeson, ledamot i förbundets styrelse i pressmeddelandet.

I samma pressmeddelande meddelas också att Medlingsinstitutet tillsatt tre medlare i konflikten. En av de utsedda medlarna är Anders Lindström, som tidigare medlat mellan förbundets avdelning 4 och arbetsköparen APM Terminals i Göteborgs containerhamn.

I maj förra året, under pågående medling, sade Anders Lindström i Göteborgsk lokalpress att Hamnarbetarförbundet “inte har en chans” att få ett eget avtal, vilket ledde till en officiell protest mot Medlingsinstitutet. Att myndigheten nu återigen utser just honom att medla möts av facket med förvåning.

– Vi kommer att ställa oss till förfogande och får lov att respektera Medlingsinstitutets val. Men det är klart att vi tycker att det är olämpligt. Anders Lindström har lika lite förtroende för oss som vi har för honom, säger Erik Helgeson till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984