Utrikes #1/2019

Utpekad ledare för Gula västarna gripen

Eric Drouet strax efter att han blev släppt ur häktet på torsdagen den 3 januari. Foto: Michel Euler/TT

En av de utpekade ledarna för Gula västarna greps under onsdagskvällen i Paris. Polisen menar att han försökt organisera en icke tillståndsgiven demonstration. Samtidigt har de franska myndigheterna gett order till polisen att gå hårdare mot de som fortsätter att protestera mot regeringen.

Lastbilschauffören Eric Drouet har i flera franska medier pekats ut som en av ledarna för de Gula västarna som genomfört flera landsomfattande protester i Frankrike under senhösten. Sent i onsdagskväll greps han av polis utanför en snabbmatsrestaurang vid Triumfbågen i den franska huvudstaden där han tillsammans med ett tiotal andra personer samlats för att, som de själva säger, hedra minnet av de som dött under den senaste tidens protester.

Eric Drouets advokat kallade gripande för ”fullständigt orättfärdigt” och kritiserar polisens agerande. Samtidigt försvarar Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire gripandet.

– Bryter man mot landets lagar får man ta konsekvenserna, det är helt i sin ordning, sade han i ett uttalande under torsdagen.

Samtidigt har de franska myndigheterna gett order till polisen att gå hårdare mot de som fortsätter att protestera mot regeringen.

Vänsterledaren Jean-Luc Mélechon twittrade under onsdagskvällen att gripandet av Eric Drouet handlar om maktmissbruk och trakasserier mot de som motsätter sig president Emmanuel Macrons politik, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga