Utrikes #94/2018

Urfolk vill skydda Amazonas med avtal

Målsättningen är att i samarbete med ursprungsbefolkningen få fram ett avtal som skyddar över 135 miljoner hektar mark inom en ”biologisk korridor” som ligger inom Colombia, Venezuela och Bolivia. Foto: Rodrigo Abd

Det behövs ett nytt internationellt avtal som skyddar Amazonas. Det säger företrädare för ursprungsbefolkningar vid en FN-konferens om biologisk mångfald som genomförts i Egypten.

Han påpekar att ursprungsbefolkningarna har nyttjat sina naturresurser på ett hållbart sätt under tusentals år.

I en deklaration uppmanar Coica världens länder att inkludera ursprungsfolkens kunskaper i arbetet för att skydda den biologiska mångfalden.

– Det är inte möjligt att utforma en effektiv politik utan dem. Coica vill samarbeta med andra aktörer bakom ett gemensamt mål som går ut på att skydda och återställa hälften av jordens områden innan år 2050, säger Juan Carlos Jintiach.

Organisationen vill starta en dialog med regeringarna i regionen runt Amazonas i syfte att skydda regnskogarna och den biologiska mångfalden. Målsättningen är att få fram ett avtal som skyddar över 135 miljoner hektar mark inom en ”biologisk korridor” som ligger inom Colombia, Venezuela och Bolivia. Ursprungsbefolkningarna menar att de skulle kunna bidra till att göra ett sådant avtal effektivt.

Vi vill påminna Bolsonaro om att Brasilien är bundet av nationella och internationella åtaganden som innebär att ursprungsbefolkningar har territoriella rättigheter.
Oscar Soria, Avaaz

Företrädare för Amazonas ursprungsbefolkningar uttrycker samtidigt en stark oro för de uttalanden som gjorts av Brasiliens tillträdande president Jair Bolsonaro, som kommer till makten i januari.

Under sin valkampanj utlovade han att minska skyddet av Amazonas, vilket kan leda till att mindre områden skulle kontrolleras av ursprungsfolken, samtidigt som regionen kan öppnas ännu mer för exploatering av jordbruksföretag, gruvbolag, skogs- och byggindustrier.

– Hans åsikter är oroande, men den nya regeringen kommer också att stöta på hinder när det gäller att dra tillbaka beslut som redan har fattats, och man riskerar att förlora positionen som en internationell ledare kring miljöfrågor, säger Oscar Soria, vid den globala rörelsen Avaaz.

– Vi vill påminna Bolsonaro om att Brasilien är bundet av nationella och internationella åtaganden som innebär att ursprungsbefolkningar har territoriella rättigheter, samt att man måste respektera deras rätt att ta välgrundade beslut efter att först ha fått tillgång till information, säger Oscar Soria.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga