Inrikes #94/2018

LKAB ignorerade konsultrapport

Efter sin besiktning uppmanade Sweco LKAB till omedelbara åtgärder Foto: Henrik Montgomery/TT

Konsulter från Sweco hade också larmat i en rapport till LKAB om de omfattande rostproblem som fanns vid det golvparti som orsakade 21-åriga Julia Markströms död. Det framkommer i en granskning som gjorts av P1:s program Kaliber.

Vid sidan av redan kända risk- och tillbudsrapporter som under flera år gjorts på den statliga ståljätten LKAB:s anläggning i Svappavaara hade också konsultkoncernen Sweco genomfört en besiktning. Där framkom uppgifter om rost vid bland annat det gallergolv som bara några månader senare skulle komma att orsaka 21-åriga Julia Markströms död.

Sweco uppmanade i sin rapport LKAB till omedelbara åtgärder, något som företaget inte tog tag i. Julia Markström föll sedan åtta meter när golvet gav vika och avled på sjukhus till följd av sina allvarliga skador.

– Vi uppfattade nog inte i Swecos rapport att det var en omedelbar fara utan det var en besiktningsrapport som beskrev ett antal punkter som behöver åtgärdas. De punkterna har gått in i vårt planeringssystem för att åtgärdas, säger Jan Moström som är vd för LKAB till Kaliber.

Arbetaren har flera gånger under hösten rapporterat om olyckan som kostade Julia Markströms liv och om arbetsvillkoren på det statliga gruv- och industriföretaget. Kännedomen om rostproblemen tas bland annat upp i reportaget ”När LKAB och säkerheten brast”.

LKAB lyfter ofta fram att företagets säkerhetsarbete är prioriterat men i den egna utredningen kring olyckan skriver man att rost ”är en mycket trolig orsak” till att Julia Markström föll genom gallergolvet.

Dödsolyckan som inträffade den 27 juli utreds fortfarande av både polis och Arbetsmiljöverket och pelletsverket där Julia Markström arbetade stängdes efter olyckan för ett omfattande underhållningsarbete.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga