Inrikes #90/2018

Sekohärvan rullar vidare och 14 miljoner saknas

Seko kräver tillbaka miljoner av medlemmarnas pengar, men försvarets inställning är att pengarna tillhör den fritidsförening dit facket en gång skänkt dem. Foto: Mats Andersson/TT

I dag onsdag återupptas rättegången i den så kallade Sekohärvan i Hudiksvalls tingsrätt. Nya uppgifter från Sekos anlitade revisionsbyrå visar att 1,5 miljon kronor ska ha förts över till en tidigare ombudsmans privata företag. Totalt saknas 14 miljoner av medlemmarnas pengar.

Den så kallade Sekohärvan går i långbänk. I veckan återupptas förhandlingarna i Hudiksvalls tingsrätt om de 14 miljoner kronor som saknas av Sekomedlemmarnas pengar. Inför rätta står en före detta förtroendevald i Väg- och banklubben Gävle-Dala, en person som inte jobbar kvar.

En genomgång av banktransaktionerna mellan klubben och den av styrelsen skapade fritidsföreningen visar att 1,5 miljoner förts över till den tidigare förtroendevaldas privata företag.

– Det blir väldigt tydligt att betydande belopp av medlemmarnas pengar har hamnat i privata fickor, säger Jonas Pettersson, kommunikationchef på Seko till Sekotidningen.

Enligt facket ska pengarna bland annat ha använts för att renovera den förtroendevaldas fritidshus. En stor del av de 14 miljonerna som försvunnit ur fackklubben är ännu inte spårade.

Seko kräver tillbaka pengarna, men försvarets inställning är att de nu tillhör fritidsföreningen.

– Det är inte fackmedlemmarnas pengar. Det är föreningens pengar. Fackmedlemmarna har ju skänkt bort pengarna, säger försvarsadvokat Anders Grahn till P4 Gävleborg.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984