Utställning #89/2018

Britta Marakatt-Labba broderar politik

Historia i Stygn är Britta Marakatt-Labbas första stora retrospektiva utställning utanför de samiska bosättningsområdena. Foto: Maja Suslin/TT

En retrospektiv utställning med verk av konstnären Britta Marakatt-Labba visas i vinter på Lunds konsthall. Flera monumentala verk som skildrar historiska händelser, däribland Garjját (Kråkorna, 1983) som visar protesterna mot Alta-älvens utbyggnad i Finnmark och Johtin (Flytten, 2016) om gruvdriften i Kiruna och den framtvingade flytten av stadskärnan. Staden Kiruna ses i sammanhanget som själva […]

En retrospektiv utställning med verk av konstnären Britta Marakatt-Labba visas i vinter på Lunds konsthall.

Flera monumentala verk som skildrar historiska händelser, däribland Garjját (Kråkorna, 1983) som visar protesterna mot Alta-älvens utbyggnad i Finnmark och Johtin (Flytten, 2016) om gruvdriften i Kiruna och den framtvingade flytten av stadskärnan.

Staden Kiruna ses i sammanhanget som själva symbolen för den koloniala resursutvinningen i Sápmi.

Hennes broderade bildberättelser är, med andra ord, politiska på olika sätt och i olika dimensioner.
Åsa Nacking, chef för Lunds konsthall om Britta Marakatt-Labbas verk

Marakatt-Labbas hämtar i sitt konstnärskap motiv från den samiska kulturen och arbetar främst i broderi, akvarell och litografi. Konstnären tematiserar den samiska verkligheten i sina verk och anknyter också till vad som på nordsamiska kallas duodji, brukskonst eller formgivning.

[UTSTÄLLNING] Historia i stygn
17/11 2018 – 13/1 2019
Lunds konsthall

”Hennes broderade bildberättelser är, med andra ord, politiska på olika sätt och i olika dimensioner. De ifrågasätter och utvidgar konstbegreppet. De återupprättar nästan utplånade minnen, kritiserar förhållanden i samtiden och förutspår och varnar för vad som ska hända i hennes hemland, inte minst nu när årsmedeltemperaturen hotar att stiga med ett antal grader”, säger chefen för Lunds konsthall Åsa Nacking i ett pressmeddelande.

En reproduktion av samt skisser till den 24 meter långa, broderade samtidshistoriska Historjá (Historia, också känd som Tromsøfrisen) visas på utställningen.

Historia i Stygn är Marakatt-Labbas första stora retrospektiva utställning utanför de samiska bosättningsområdena.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga