Inrikes #88/2018

350 000 i böter för avsaknad av fallskydd

Snöskottningsföretaget får betala böter för slarv med fallskydd på sina arbetsplatser uppe på tak. Foto: Susanne Lindholm/TT

Ett snöskottningsföretag döms att betala närmare 350 000 kronor för att inte ha satt upp fallskydd. Det är ett av flera företag som under hösten blivit påkomna med att slarva trots att fallolyckor i år kostat minst åtta arbetare livet.

Ett luleåbaserat företag tvingas nu betala 347 100 kronor i sanktionsavgift för att inte ha anordnat tillräckliga fallskydd vid snöröjningsarbete på tak. Slarvet upptäcktes vid en av Arbetsmiljöverkets inspektioner förra året.

Företaget är bara ett av hundratals företag som under 2018 dömts betala böter för fallskyddsslarv. I oktober fastställde förvaltningsrätten i Umeå böter mot fyra norrländska byggföretag på mellan 40 000 och 60 000 kronor.

Fall är en av de vanligaste allvarliga arbetsplatsolyckorna. Särskilt dödlig är förstås fall från hög höjd.

Under 2018 har hittills åtta arbetare dött efter fall, enligt Arbetsmiljöverkets preliminära statistik. Arbetaren har under året rapporterat om åtskilliga fallolyckor inom byggbranschen. Trots den erkänt höga olycksrisken slarvas det ändå med skydd inom flera branscher.

Det är klart det finns de som sköter sig, men det finns företag som inte följer reglerna överhuvudtaget.
Govend Shafeek, handläggare på Arbetsmiljöverket

Av 775 utdömda sanktionsavgifterna förra året var runt hälften på grund av bristande fallskydd.

– Det är klart det finns de som sköter sig, men det finns företag som inte följer reglerna överhuvudtaget, framförallt inom den så kallade osunda konkurrensen, säger Govend Shafeek, handläggare på Arbetsmiljöverkets regelavdelning för byggbranschen till Arbetaren.

Om det uppmärksammas att det saknas fallskydd så blir det per automatik en sanktionsavgift.
Madeleine Wahter, Arbetsmiljöverkets sektionschef i Umeå till tidningen Byggnadsarbetaren

Förra månaden hade Arbetsmiljöverket meddelat över tjugo sanktionsavgifter för uteblivet fallskydd under året, och det bara i Region Västerbotten.

– Vi gör regelbundna kontroller utifrån tips och agerar vid varje fall. Om det uppmärksammas att det saknas fallskydd så blir det per automatik en sanktionsavgift, sade Madeleine Wahter, Arbetsmiljöverkets sektionschef i Umeå till Byggnadsarbetaren i samband med de fyra domarna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan