Intervjun #87/2018

”Ungdomarna ska självklart ha hela lönen”

Sara Bergman är engagerad i kampanjen mot Yepstr. Foto: Privat

Syndikalistiska Ungdomsförbundet i Stockholm driver en kampanj mot Yepstr, ett appföretag som säger sig vilja fungera som arbetsförmedlare för unga. Förbundet reagerar mot gigekonomin och Yepstrs avgifter. Arbetaren ställde fyra frågor till Sara Bergman från Syndikalistiska Ungdomsförbundet.

Sara Bergman är aktiv i Syndikalistiska Ungdomsförbundet i Stockholm som driver en kampanj mot Yepstr.

Ni har fått stor uppmärksamhet för kampanjen. Varför engagerar sig Syndikalistiska Ungdomsförbundet mot appen?

– Det är en kampanj mot ett gigekonomi-företag som enligt dem själva vill ta över arbetsförmedlingens roll för unga. I de här appen har det investerats över 14 miljoner kronor från diverse riskkapitalister, säger Sara Bergman och fortsätter:

– Vi menar att de rör sig i en juridisk gråzon eftersom företaget själva säger att ungdomarna inte anställs av dem utan av privatpersoner. Samtidigt tar Yepstr 10 procent i avgift från ungdomarna vid varje betalning, för jobb som exempelvis gräsklippning eller hundvakt. Ungdomarna ska självklart ha hela lönen. Dessutom använder sig företaget av ett betygssystem som skapar en väldigt osäker situation för de som jobbar hemma hos främmande personer.

Vad hoppas ni uppnå med det här?

– Vi vill så klart få till en diskussion kring den så kallade gigekonomin och den här typen av appar. Vi har ju mobiliserat stort vilket har gjort att Yepstr blivit väldigt ifrågasatta. Bland annat har företaget fått väldigt dåliga betyg i bland annat Appstore och det är ju ett tydligt tecken på att frågan engagerar många.

– På lång sikt vill vi naturligtvis förändra hela arbetssituationen för unga som redan i dag har det svårt att få jobb och som inte har något som helst inflytande över sin egen arbetssituation. Vi måste helt enkelt börja hävda våra intressen.

 Vad borde företaget göra, enligt er?

– För det första måste de ta bort systemet med betygsättning på jobbet. Det skapar en enorm osäkerhet. Men vi menar också att eftersom företaget självt inte ser sig som arbetsgivare så ska de inte heller ta ut 10 procent i avgift från ungdomarna som jobbar.

Vad har ni fått för respons?

– Väldigt positiv. Framförallt från många yngre som känner igen sig i oron kring just det här med den växande gigekonomin. I de stora medierna däremot har vi blivit ifrågasatta och där är det företaget självt som fått störst utrymme att berätta hur de ser på frågan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984