Inrikes #82/2018

Polisen dödade Eric Torell med skott i ryggen

Blommor och och ljus på den plats där Eric Torell blev ihjälskjuten av polisen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nu står det klart att 20-åriga Eric Torell med downs syndrom sköts i ryggen. Han dog i början av augusti efter att polisen avlossat sammanlagt 25 skott. Det framkommer av nya uppgifter som lämnats till åklagaren som utreder fallet.

Det var tidigt på morgonen den 2 augusti i år som Eric Torell med downs syndrom dödades av tre poliser i Vasastan i centrala Stockholm. Händelsen väckte stor ilska runt om i hela landet.

Som Arbetaren tidigare rapporterat bar 20-åringen på ett leksaksvapen och enligt obduktionsrapporten som nu offentliggjorts träffades han av ett skott i magen och två i ryggen. Sammanlagt ska polisen ha avlossat 25 skarpa skott mot Eric Torell på den innegård han befann sig.

Familjens advokat Tomas Nilsson säger till SVT att det är exceptionella uppgifter som leder till många frågor. Stockholmspolisen har tidigare förklarat att den patrull som kom till platsen upplevde situationen som hotfull. Men polisen har sedan händelsen fått hård kritik för sitt agerande.

– Helt fruktansvärt. Det handlar ju om 25 skott. Det dödande skottet har gått rakt in i ryggen. De har skjutit ihjäl honom i ryggen, säger Eric Torells mamma Katarina Söderberg till SVT.

De nya uppgifterna har nu lämnats in till åklagaren som utreder det uppmärksammade fallet. De tre poliserna jobbar fortfarande kvar men har tagits ur yttre tjänst. Det är fortfarande oklart om och när det kommer att väckas åtal mot poliserna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga