Utrikes #79/2018

Olagligt att vara hemlös i Ungern

Hemlösa i Budapest. Ungerska regeringen inför en rad regler som bland annat ger polisen rätt att ta deras ägodelar. Foto: Ferenc Isza/TT

I Viktor Orbáns Ungern räknas hemlöshet numera som ett brott mot grundlagen. Från och med måndag kan hemlösa hamna i fängelse och deras ägodelar kan konfiskeras.

Från och med nästa vecka blir det straffbart att vara hemlös i Ungern, rapporterar The Guardian. På måndag träder en ändring i landets konstitution i kraft som innebär att hemlösa personer som inte går med att bo på härbärge kan tvingas delta i arbetsmarknadsprogram, eller till och med bli fängslade. Polisen har även rätt att konfiskera deras ägodelar.

För lokala problem behöver de en ny syndabock.
Gábor Iványi , präst, sagt i The Guardian

Prästen Gábor Iványi driver flera boenden för hemlösa i huvudstaden Budapest. Han tror att den ungerska regeringen, som länge beskrivit flyktingar och migranter som det största hotet mot landet, nu börjar skifta fokus mot hemlösa.

– Regeringen har insett att de inte kan spela migrantkortet i all evighet eftersom det är uppenbart att det inte finns några migranter i landet. Migrationsfrågor kan fortfarande vara användbara för nationella kampanjer men för lokala problem behöver de en ny syndabock, säger han till The Guardian.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga