Inrikes #74/2018

Förslag på reducerad fackavgift för skuldsatta

Nu har hälften av de 50 tillfrågade facken nappat på idén och börjat erbjuda prisreducering till medlemmar som tvingats till skuldsanering, oftast efter en individuell prövning. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Svårt skuldsatta bör få sänkt fackavgift. Det driver budget- och skuldrådgivarna i Malmö stad, som kontaktat svenska fackförbund i ärendet. Gensvaret betecknas hittills som positivt.

Tidigare i år rapporterade Arbetaren om de överskuldsattas situation i Sverige.

Svårt skuldsatta tvingas ofta bortprioritera medlemskap i fackföreningar. Det menar åtminstone de kommunala budget- och skuldrådgivarna i Malmö stad, som tillsammans med kollegor i Lund och Halmstad kontaktat 50 stora fackförbund för att informera om problematiken.

Vi är nöjda med gensvaret hittills men skulle önska att fler förbund prioriterade frågan och återkopplade till oss.

Jonas Bondesson, budget- och skuldrådgivare i Malmö

Budget- och skuldrådgivarna pekade bland annat på att föräldralediga, sjukskrivna och arbetslösa får reducerad fackföreningsavgift. Nu har hälften av de 50 tillfrågade facken nappat på idén och börjat erbjuda prisreducering till medlemmar som tvingats till skuldsanering, oftast efter en individuell prövning.

– Vi är nöjda med gensvaret hittills men skulle önska att fler förbund prioriterade frågan och återkopplade till oss. Månadsavgiften till fackförbund är svår att prioritera i förhållande till hyra, el och barnomsorg när man är skuldsatt, men ett medlemskap är nog så viktigt för den här utsatta gruppen säger Jonas Bondesson, som är budget- och skuldrådgivare i Malmö.

Förutom de förbund som redan sagt ja så ska ytterligare fem fack pröva frågan på kommande kongresser och nio säger att de arbetar med förslaget.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga