Inrikes #69/2018

Liberaler mest positiva till marknadshyror

Liberalernas väljare är mest positiva till marknadshyror. Foto: Tomas Oneborg/TT

Sju av tio svenska väljare är negativa till marknadshyror. Men bland borgerliga väljare är stödet för att hyresvärden själv ska få sätta priset hyran, utan förhandling, betydligt större än hos de rödgröna väljarna. Det visar en färsk opinionsundersökning från Hyresgästföreningen.

Stödet för marknadshyror är litet bland svenska väljare. Endast tre av tio är positiva till att hyresvärdarna ensamma ska få sätta priserna på lägenheterna de hyr ut.

Störst stöd för marknadshyror finns bland Liberalernas väljare, där en tredjedel är för marknadshyror, tätt följt av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Lägst stöd finns hos Vänsterpartiets och Socialdemokraternas väljare, där endast 1 respektive 3 procent är för marknadshyror, enligt Hyresgästföreningens undersökning som gjorts tillsammans med undersökningsföretaget Novus.

Enligt tidningen Hem & Hyra är den vanligaste orsaken till att de tillfrågade uppgav att de var negativt inställda till marknadshyror att de tror att hyrorna skulle skjuta i höjden.

– Marknadshyror leder inte till fler hyresrätter, bara fattigare hyresgäster, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder till Hem & Hyra.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan