Inrikes #68/2018

Stora hälsoskillnader för barn beroende på hemort

I en undersökning utförd av Sörmlands landsting framkommer att övervikt bland barn hänger ihop med socioekonomiska faktorer. Foto: Jurek Holzer/TT

Fetma och övervikt bland fyraåringar är dubbelt så vanligt i fattiga som i rika kommuner i Sverige. Det visar en ny sammanställning från barnhälsovården vid landstinget Sörmland.

Siffrorna kring övervikt hos barn, vilka samlats in från 19 av de 21 landstingen i Sverige, talar sitt tydliga språk. Fyraåringar i socioekonomiskt utsatta områden lider dubbelt så ofta av fetma och övervikt än jämgamla bosatta i rikare områden.

Högst andel överviktiga fyraåringar finns i Härjedalen och Västernorrland, där omkring 16 procent av barnen lider av fetma. I Skåne finns den lägsta andelen.

Men sammanställningen visar också att det ofta skiljer sig stort inom kommunerna. I exempelvis Danderyd och Örgryte, där ekonomin och utbildningen är hög, lider betydligt färre barn av övervikt jämfört med grannkommunerna med lägre löner och utbildningsnivå.

– Det är extremt utslagsgivande vad dina föräldrar har för inkomst och utbildning samt vilket bostadsområde man bor i, säger Erik Hemmingsson, docent och fetmaforskare på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, till Sveriges Radio.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga