Inrikes #67/2018

”Vi behöver förstå varför folk blir rädda”

"Det är viktigt att få både kunskap och känsla för det här", säger Emil Erdtman om institutionstiden. Bild från Långbro sjukhus. Foto: Marcus Erixson/TT

Emil Erdtman från Independent Living Institute föreslår att Sverige öppnar ett institutionsmuseum. En plats som samlar kunskap och känslan från alla de låsta institutioner för personer med funktionsnedsättning som fanns under 1900-talet. Han ger exempel från ett barnhemsmuseum i Danmark där man bevarat hur barnen karvat in "mamma" i väggen.

Efter att Arbetaren publicerat en intervju med Margareta Persson, veteran inom funktionshinderrörelsen, om hennes bok Gamla synsätt spökar än, skrev Emil Erdtman ett inlägg på Facebook. Han tycker att Sverige saknar ett institutionsmuseum.

Emil Erdtman arbetar som projektledare på Independent Living Institute, en organisation som vill vara den svenska och europeiska Independent Livingrörelsens tankesmedja.

Du skulle vilja se ett museum över institutionsväsendet. Varför det?

– Jag är ute efter att det samlas känsla och erfarenheter från institutionerna, att sätta färg och märg och blod på upplevelserna. Man kan diskutera formen, men ett intressant institutionsmuseum vore bra.

Emil Erdtman.
Emil Erdtman. Foto: Pressbild

– Jag var på ett barnhem i Danmark, de hade fryst det sedan 1970-talet. Till exempel hade barnen karvat in ”mamma” i väggen, då får man en känsla.

– Det är viktigt i diskussionerna om att institutionerna är på väg tillbaka, att skapa en förståelse för varför folk blir så rädda.

Finns det en bristande kunskap?

– Jag tror vi tränger bort saker. Kanske är det är något i den svenska traditionen, att vi går vidare och glömmer.

– En del vet ingenting, och en del vet bara teoretiskt. Det är viktigt att få både kunskap och känsla för det här.

Du har själv släktingar som jobbat på institution?

– Min farfar jobbade på mentalsjukhus nästan hela ditt liv. Jag var nyfiken, men han ville absolut inte tala om det. Sedan fick jag reda på att min mamma, som gick bort när jag var liten, hade arbetat på en låst institution för epileptiker.

– Mitt första jobb var på en mindre enhet med före detta boende från Långbro. De var helt förstörda efter att bott på institution. Jag försökte jobba annorlunda, och tror jag lyckades med det. Men det är något med maktförhållandet på en låst institution, något i strukturen som ger problem.

Har du en kommentar till att Sverigedemokraterna gjort en långfilm som pekar ut Socialdemokraterna som ansvariga för institutionstiden och tvångssteriliseringarna?

– Det är politisk propaganda. SD använder citat som jag också har gjort från 1920-talet, men de håller S ansvariga för all rasbiologi vilket är historiskt befängt.

– Den är väldigt plump enligt mig. Men det är klart, om man förtiger och sopar under mattan, och så kommer någon med korrekta referenser, då får SD en poäng. Det är också en negativ effekt av att inte prata om saker, säger Emil Erdtman.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga