Inrikes #64/2018

“Ställningsbyggare svävar i livsfara”

I februari rasade en stor byggnadsställning på Avenyn i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det finns ett utbrett fusk på kurser för ställningsbyggare, avslöjar tidningen Byggnadsarbetaren i en granskning. I dag finns inget stöd i arbetsmiljölagen för att ställa krav på utbildningsanordnaren. Arbetsmiljöverket får in över 130 olyckor per år där ras, bristning och fall vid byggställningar lett till personskador.

Tveksamma kurser och utbildningsbevis som delas ut alltför lättvindigt. Företag i Sverige och utomlands som anordnar utbildningar utan kontroll, eller med direkta uppmaningar att fuska på provet. Det är förhållande som Byggnadsarbetaren avslöjar i sin granskning.

Enligt Arbetsmiljöverket skedde 672 olyckor under åren 2013–2017 där personer anmält skador i samband med ställningar efter fall, ras eller bristning.

I en intervju i Byggnadsarbetaren säger Kenneth Svärd, regionalt skyddsombud på Byggnads Örebro-Värmland, att det är en tidsfråga innan det sker en olycka som skördar liv:

– Ställningsbyggare, byggnadsarbetare och allmänheten svävar i livsfara, så länge myndigheterna inte tar tag i och skärper kraven på utbildningarna. Ska det behöva hända en katastrof först? säger han.

Det finns ett antal rekommenderade utbildningstimmar, som minst 16 timmar för att få bygga en ställning upp till nio meter. Och för väderskydd bör man ha 32 timmars utbildning, samt förkunskaper. En utbildare som inte följer tidplanen eller har lärarlösa lektioner riskerar dock ingenting.

– För att kunna ställa krav på utbildningsgivaren måste man ändra i arbetsmiljölagen och det är ytterst en fråga för riksdag och regering, det kan vi inte göra själva, kommenterar Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.

– Vi är djupt oroade. Eftersom det förekommer fusk med ställningsutbildningen kan man i många fall inte lita på utbildningsbevisen. Det leder till allvarliga risker för byggnadsarbetare som ska använda ställningarna. Hur ska de kunna veta vem de kan lita på? säger Håkan Carlsson, kanslichef på Ställningsentreprenörernas branschorganisation, STIB, till Byggnadsarbetaren.

En rad utbildare är ändå godkända av yrkesutbildningsnämnden Byn, där byggbranschens arbetsköpare och fack är representerade.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga