Utrikes #59/2018

Svenska piloter strejkar för fackliga rättigheter

Passagerarkö på Adolfo Suarez-Barajas internationella flygplats i Madrid i samband med flygstrejken i juli. Veckans strejkvarsel innebär att Svensk Pilotförenings medlemmar anställda av Ryanair lägger ned arbetet helt den 10 augusti. Foto: Francisco Seco

Nu protesterar även svenska piloter mot Ryanairs personalpolitik. Ett strejkvarsel är lagt till den 10 augusti. Det sker efter att bolaget vägrat förhandla med facket, och inte heller accepterat de fackligt förtroendevalda som piloterna utsett.

Svensk Pilotförening, SPF, har efter månader av förhandlingsförsök med det irländska flygbolaget Ryanair varslat om strejk. Ryanair har konsekvent vägrat att träffa företrädare för Svensk Pilotförening.

Den 10 april i år avbröt Ryanair ett möte som var tänkt som en inledning till förhandlingar om kollektivavtal. Bolaget meddelade att man inte accepterar att piloterna och Svensk Pilotförenings medlemmar företräds av föreningens förtroendevalda.

”Alltsedan dess har Ryanair konsekvent vägrat att träffa SPF om inte Ryanair får bestämma vilka företrädare för föreningen som deltar, något ett fackförbund naturligtvis inte kan acceptera”, skriver SPF i ett uttalande.

Alltsedan dess har Ryanair konsekvent vägrat att träffa SPF om inte Ryanair får bestämma vilka företrädare för föreningen som deltar, något ett fackförbund naturligtvis inte kan acceptera.

Svensk Pilotförening, SPF, i ett uttalande

­– Vi har inte kunnat se någon tendens till att Ryanair skulle acceptera att låta sina piloter företrädas av fackföreningar någonstans i Europa. Alla förslag från Ryanair som kommit till SPF har inneburit inskränkningar i rätten att organisera sig och låta sig representeras av ett fackförbund, något som är helt oacceptabelt för ett fackförbund, säger Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening i ett pressmeddelande.

Veckans strejkvarsel innebär att Svensk Pilotförenings medlemmar anställda av Ryanair lägger ned arbetet helt den 10 augusti.

– Vi beklagar att detta kommer att drabba resenärer. Det är olyckligt att en tredje part hamnar i kläm men vi ser ingen annan utväg än att våra medlemmar använder sin lagliga rätt till strejk, säger Martin Lindgren.

Arbetaren har tidigare skrivit om sommarens strejker bland piloter och kabinpersonal hos Ryanair, som bland annat genomförts på Irland och i Spanien.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga