Strejk på Ryanair för ”rättvis levnadslön”

De varslade strejkerna på Ryanair bröt ut i flera europeiska länder under veckan. På olika håll strejkade piloter respektive kabinpersonal. ”En rättvis levnadslön” är det första kravet av 34 stycken från de strejkande.

Utrikes
Kabinpersonal under strejken på Adolfo Suarez-Barajas internationella flygplats i Madrid, onsdagen den 25 juli.
Foto: Francisco Seco/TT

Arbetaren har tidigare skrivit om att de anställda på Ryanair hotat med att gå ut i strejk. Orsaken är bland annat lönen och anställningsvillkoren. Enligt det globala transportarbetarfacket måste anställda hos Ryanair också betala för saker som de flesta arbetsköpare tillhandahåller.

Strejken bröt ut under veckan eftersom personalens krav inte tillgodosetts. Kabinpersonalen i Belgien, Italien, Portugal och Spanien strejkade under onsdagen och torsdagen. Piloterna på Irland strejkande under tisdagen.

Enligt tidningen The Independent är huvudkravet ”en rättvis lön som täcker levnadskostnaderna och som reflekterar det jobb vi utför”.

The Telegraph skriver att bolaget tvingats ställa in 600 flygningar, vilket påverkar 50 000 passagerare.